"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Selecteren op basis van skills verrijkt je blik op arbeidsbemiddeling

Selecteren op basis van skills verrijkt je blik op arbeidsbemiddeling

Kristel Teirlinck
Kristel Teirlinck

Door Kristel Teirlinck, consultant MatchQ

De snel veranderende wereld vraagt om een andere kijk op arbeidsbemiddeling. Deze tijd staat in het teken van uitdagingen als klimaat- of energietransities, technologische ontwikkelingen (digitalisering, AI), economische crises en de impact van de covid-19-pandemie. Naar verwachting zal de dynamiek in de economie alleen maar verder toenemen. Het World Economic Forum (WEF) schat dat er in 2025 de helft (47%) van ons werk wordt gedaan door machines. Robotisering en automatisering gaan onvermijdelijk banen kosten, maar nieuwe technologieën leveren ook weer werkgelegenheid op. Hierdoor ontstaan nieuwe beroepen die we nog niet kennen. Het lijkt niet mogelijk om in het verleden behaalde diploma’s als selectiecriterium te kunnen hanteren voor deze nieuwe beroepen.

Volgens het WEF draaien de belangrijkste opkomende beroepen om data en kunstmatige intelligentie, content-creatie en cloud-computing. De uitdaging is om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt goed bij elkaar te brengen. Volgens TNO is een skills gebaseerde arbeidsmarkt hiervoor noodzakelijk. Dit geeft ons de mogelijkheid om beter in te spelen op de veerkracht van mensen, welvaart, welzijn en het slagen van grote maatschappelijke opgaven.

Naast de grote maatschappelijke transitie over hoe we een toekomstbestendige, inclusieve arbeidsmarkt maken, is het ook nu al relevant. We hebben te maken met een enorme krapte op de arbeidsmarkt. Er zijn op het moment veel vacatures, terwijl het aantal werklozen afneemt meldt het Centraal Bureau voor Statistiek. Dit betekent dat er weinig sollicitanten zijn en het is lastig om mensen te vinden voor jobs met ervaring in dat vakgebied.

Dit vraagt om een andere strategie in het selectieproces. Wanneer je in dit geval het CV loslaat en je richt je op de skills en competenties waar een kandidaat over beschikt kun je deze schaarste oplossen. Maar hoe herken je iemands talent?

Maak skills meetbaar door het inzetten van assessments. Hiermee verkrijg je inzicht in vakvaardigheden, persoonlijke vaardigheden en kennisvaardigheden. Dan heb je een veel grotere groep kandidaten die net zo succesvol zijn (of misschien wel succesvoller!) als kandidaten met ervaring in het vakgebied. Daarnaast kun je ook het talent van je huidige medewerkers in kaart brengen met de inzet van assessments. Wellicht heb je die topper gewoon al in de organisatie rondlopen. Weet je eigenlijk wel waar de potentie van je medewerkers zit? Heeft iemand nog bijscholing nodig? Investeer in je eigen mensen. Op deze manier stimuleer je de ontwikkeling van de medewerkers en bied je hen perspectief. Je vergroot de kans dat ze langer bij je blijven werken. Een bijkomend voordeel is dat de huidige medewerkers al bekend zijn met de cultuur van het bedrijf.

Dus verrijk je blik op arbeidsbemiddeling en doe er je voordeel mee! Denk anders, denk in skills. De omslag naar een skills based arbeidsmarkt vraagt om samenwerking van werkenden én organisaties én onderwijs én de overheid. Hier ligt een belangrijke uitdaging waar ik graag aandacht voor vraag; hoe creëren we samen maatschappelijke erkenning voor een skills based arbeidsmarkt? Het begint met bewustwording. In mijn volgende blog belicht ik daarom het toenemende belang van skills.

Bronnen:
TNO: roadmap toekomstbestendige arbeidsmarkt
TNO paper Skills Gevraagd! 2021
WEF Future Jobs Report 2020
The Future of Jobs 2020
Werken anno 2025, future of work

Lees ook
Interview – TNO brengt skills in kaart voor betere matching

Kristel Teirlinck is arbeids- en organisatiepsycholoog met focus op talentontwikkeling.