"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Randstad Nederland krimpt nog stevig

Ook over het eerste kwartaal van 2024 rapporteert Randstad een stevige omzetdaling in Nederland. Dat is alweer de vijfde achtereenvolgende keer.

Wereldwijd zag Randstad de omzet in het eerste kwartaal van 2024 afnemen met -7,8% ten opzichte van vorig jaar, naar 5,9 miljard euro (na correctie voor werkbare dagen, eventuele overnames en wisselkoersverschillen). Die omzetkrimp is nauwelijks beter dan de -8,6% in het laatste kwartaal van vorig jaar.

De brutomarge van het totale concern zakte naar 20,2% van de omzet (21,0% een jaar eerder) en de winstmarge (voor rente, belastingen en afschrijvingen, EBITA) zakte stevig van 4,1% in Q1 2023 naar 3,0% van de omzet. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het concern vandaag heeft bekend gemaakt.

De aandelenbeurs reageerde dan ook bepaald niet enthousiast: aan het begin van de middag stond het aandeel Randstad (RAND.AS) -6% lager, terwijl de beurs (AEX) op een plus van +1,0% stond.

Nieuwe dienstensegmentatie

Tijdens de Randstad Capital Markets Day van november 2023 introduceerde het concern een nieuwe indeling van hun productgroepen. Waar tot en met 2023 werd gerapporteerd over Staffing, Inhouse, Professionals en Enterprise, zal dat vanaf nu gebeuren over Operational talent solutions, Professional talent solutions, Digital talent solutions en Enterprise talent solutions. Die vierdeling herbergt grofweg uitzenden (inclusief inhouse), detacheren, digitale diensten respectievelijk onder andere recruitment voor vast.

Operational was in het eerste kwartaal goed voor 65% van de totale concern-omzet, Professional voor 17%. De rest van de omzet komt voor twee derde van Digital en voor een derde van Enterprise. Professional boekte in het eerste kwartaal met -6% de kleinste omzetdaling, op de voet gevolgd door Operational met -7%. Digital deed -12% en Enterprise -10%.

CEO Sander van ‘t Noordende over de prestaties: “We bleven ons goed aanpassen en reageren in het eerste kwartaal, aangezien de marktomstandigheden uitdagend bleven. Hoewel we het goed deden in Zuid-Europa, Latijns-Amerika en Azië-Pacific, waren de omstandigheden in Noord-Amerika en Noord-Europa minder goed dan voorzien. Terwijl we verwachten dat macro-economische onzekerheden zullen aanhouden, voeren we onze Partner for Talent Strategy uit en investeren we waar nodig, zodat we gepositioneerd zijn voor groei wanneer de markt weer aantrekt.”

Noord-Amerika en Duitsland gaan niet lekker

In Noord-Amerika, goed voor 20% van de mondiale concern-omzet, realiseerde Randstad een omzetkrimp van liefst -15%. De winst (EBITA) zakte er met meer dan de helft naar een winstmarge van 2,3%. De omzet in Noord-Europa (goed voor 32%) daalde met -8%, en de winstmarge ging van 4,5% naar 3,4%. Zuid-Europa (plus Groot-Brittannië en Latijns-Amerika) is met 38% de grootste Randstad-regio en zag de omzet met maar -3% kleiner worden. De winstmarge zakte er relatief weinig, van 5,3% naar 4,8%. Frankrijk, in z’n eentje goed voor 15% van de concern-omzet, beleefde een krimp van -5%. De winstmarge zakte er bijna een kwart, naar 4,3%. De kleinste Randstad-regio tot slot is Asia-Pacific, goed voor 10% van de totale omzet; daar zakte de omzet met -7% en de winstmarge van 4,4% naar 3,9%.

In Noord-Europa kreeg Duitsland met -15% de sterkste omzetdaling te verwerken, terwijl België/Luxemburg met -4% relatief goed overeind bleef. De winstmarge in Duitsland bedroeg nog maar 1,2%, in België/Luxemburg 4,5%.

Gemêleerd beeld in Nederland, maar herstel lijkt nog ver

Nederland is qua omzet het grootste land in de regio Noord-Europa, en goed voor bijna 13% van de omzet van het totale Randstad-concern. De Randstad-omzet zakte in ons land met -7%, van 817 miljoen euro naar 751 miljoen euro. In het laatste kwartaal van 2023 was de omzetdaling nog -8%. De Operational-omzet daalde met -7%, terwijl de Professional-omzet (detachering) in ons land met +1% groeide. Dat is een flinke kentering ten opzichte van de cijfers van 2023, toen de omzet in uitzenden grofweg -5% kleiner werd en in detacheren meer dan -20%.

De winstmarge zakte van 6,4% in Q1 2023 naar 4,8%.

Eind vorige week rapporteerde ManpowerGroup Nederland een omzetkrimp van -2%, eerder die week meldde de ABU een daling van de omzet in de ABU Marktmonitor van -0,9%. In de grafiek valt op hoe langzaam de Randstad-krimp afneemt en hoe ver de Randstad-omzetontwikkeling achterblijft.

Ook werd in de presentatie van de Q1-cijfers aan de financiële pers nog even vermeld dat Randstad Go live is gegaan in Nederland. Go is het online werkplatform van Randstad voor korte klussen.

Verwachtingen

Randstad ziet, naast blijvend uitdagende marktomstandigheden, dat klanten in april nog steeds niet actiever zijn geworden dan in maart.

 

Wim Davidse is director Trends & Insights bij ZiPmedia en toekomstverteller en strategisch prestatie-adviseur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *