"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Randstad heeft moeilijk jaar achter de rug (en de vooruitzichten zijn niet gunstig)

De omzet van Randstad is in het vierde kwartaal van 2023 opnieuw fors gedaald. Dat blijkt uit de kwartaal- en jaarcijfers die het bedrijf vandaag heeft gepubliceerd. De marktleider in de uitzendbranche verwacht dat deze dalende trend doorzet.

Randstad heeft de neergaande lijn aan het eind van het jaar niet weten te keren. De omzet is opnieuw fors gedaald. Ook in Nederland, waar de daling in uitzendomzet nog wel meevalt, maar vooral de detacheringstak en recruitment (vast) in een vrije val lijkt te zijn geraakt.

Dat blijkt uit de kwartaal- en jaarcijfers die Randstad vandaag heeft bekendgemaakt.

Randstad wereldwijd

Randstad heeft in 2023 wereldwijd een omzet geboekt van ruim € 25,4 miljard. Dat is een (organische, dus exclusief eventuele overnames e.d) omzetkrimp van -6% ten opzichte van het jaar daarvoor. In het vierde kwartaal van het jaar bedroeg de omzetkrimp zelfs -8,6%, na ook al een matig derde kwartaal (-7,3%).

De slechte afsluiting van het boekjaar 2023 betekent voor de uitzender het vierde kwartaal op rij met omzetkrimp (sinds het herstel uit de coronacrisis).

De brutomarge bleef in het vierde kwartaal van 2023 met 20,7% vrijwel gelijk aan dezelfde periode vorig jaar (20,8%), maar opvallend is dat de winstmarge (EBITA margin) behoorlijk omlaag is gegaan in het laatste kwartaal naar 4,3% (was 5,2% een jaar eerder).

Randstad Nederland

De jaaromzet van Randstad Nederland komt uit op bijna € 3,2 miljard. Dat is een omzetdaling van -9% ten opzichte van 2022. Ook in Nederland draaide de marktleider in de uitzendbranche opnieuw een slecht kwartaal. In het vierde kwartaal van 2023 bedroeg de omzetkrimp (net als in het derde kwartaal) -8% ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor.

Qua winstgevendheid deed Randstad Nederland het wel relatief iets beter. De EBITA-marge steeg licht naar 6,4% in het vierde kwartaal en 6,2% over heel 2023.

Omzet detacheren en recruitment gekelderd

Specifieker gekeken naar de activiteiten van Randstad Nederland zijn er enkele zeer opvallende krimpcijfers. Staffing en Inhouse services (samen vooral grootschalig uitzenden) kende een lichte omzetdaling in het vierde kwartaal van -3% (Q3: -5%). Dat valt mee, zeker vergeleken met de zeer forse omzetdaling in het segment Professionals (vooral detacheren) van maar liefst -29% in het laatste kwartaal. Daarmee zet de krimp van de detacheringstak in ons land door (Q3: -26%, Q2: -22%, Q1: -13%).

De omzet in recruitment voor vaste contracten kromp in het laatste kwartaal met -28% ook weer flink. Ook deze daling is nog veel sterker dan voorgaande kwartalen (Q3: -24%, Q2: -17%, Q1: +1%, na Q4 ’22 met nog +30%).

Minder dan de rest van markt

Randstad presteert hiermee gemiddeld slechter dan de concurrentie. De ABU Marktmonitor liet in het vierde kwartaal van 2023 juist voor het eerst sinds eind 2022 een plusje zien: +0,8% (Q3: -1%, het hele jaar cumulatief: -2,4%).

Begin februari maakte ook ManpowerGroup haar kwartaal- en jaarcijfers bekend. Ook ManpowerGroup Nederland deed het slechter dan de concurrentie volgens de ABU Marktmonitor.

Onzekerheid houdt aan

Voorlopig lijkt het er niet op dat de resultaten van Randstad snel zullen verbeteren. De uitdagende omstandigheden van het vierde kwartaal zetten volgens Randstad door in 2024.

Randstad CEO Sander van ’t Noordende, zegt in de toelichting op de cijfers dat de wereldwijde macro-economische omstandigheden onzeker blijven. En dat heeft zijn weerslag op de besluitvorming van klanten; organisaties zouden hierdoor voorzichtiger zijn met het inhuren van personeel.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.