SLUIT MENU

Adecco Group gaat niet onaardig, maar wat is er met Nederland aan de hand?

Over het tweede kwartaal van 2024 rapporteert Adecco Group een lichte omzetdaling mondiaal. Over Nederland rept het met geen woord, maar good old fashioned wiskunde onthult een gigantische omzetkrimp van Adecco in ons land.

Dinsdagochtend publiceerde Adecco Group de cijfers over het tweede kwartaal, en die waren in relatieve termen niet onaardig. De mondiale omzet van de groep is met maar -2% gekrompen (ten opzichte van een jaar eerder, na correctie voor werkbare dagen, eventuele overnames en wisselkoersverschillen). Eerder rapporteerden Randstad en ManpowerGroup een mondiale omzetkrimp van respectievelijk -8% en -3% ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. De mondiale omzet van Adecco Group kwam in het afgelopen kwartaal uit op 5,844 miljard euro, nog maar zo’n 240 miljoen minder dan de mondiale nummer één staffing company Randstad. De bruto marge zakte naar 19,4% van de omzet (was een jaar eerder nog 20,1%) en de winst voor rente, belastingen en goodwill-afschrijvingen (de EBITA) bleef stabiel op 3,1% van de omzet. Allebei heel erg in de buurt van de Randstad-cijfers en beter dan de ManpowerGroup-cijfers.

Over de (schokkende) omzetontwikkeling in Nederland straks meer. Eerst nog even inzoomen op de verschillende segmenten van Adecco Group.

Segmentatie: Global Business Units en Service Lines

Adecco Group richt zich op drie Global Business Units (GBU): Adecco (vooral grootschalig uitzenden, maar onder andere ook recruitment voor vast, MSP en digitale platforms), Akkodis (professionals ten behoeve van de high tech transformatie) en LHH (dienstverlening ten behoeve van de workforce transformatie, met name interne en externe mobiliteit). Adecco is veruit de grootste GBU, met 77% van de mondiale concernomzet en 67% van de EBITA. Akkodis is goed voor respectievelijk 15% en 19%, LHH voor 8% en 14%. Ofwel, met een EBITA-marge van respectievelijk 3,4%, 4,9% en 7,5%. (De Corporate-kosten zorgen ervoor dat de EBITA-marge van het totale concern lager ligt dat het gemiddelde van de drie GBUs.) Adecco en Akkodis realiseerden allebei een omzetkrimp van -2%, LHH een van -7% – over de volle breedte dus iets meer krimp dan in het eerste kwartaal.

Adecco Group rapporteert ook over haar vijf Service Lines. Flexible Placement is met 74% van de mondiale groepsomzet veruit de grootste; de omzetkrimp bedroeg net als in het eerste kwartaal -3%. Permanent Placement (ongeveer 3% van het totaal) zag wederom een stevige krimp van -14% (vorig kwartaal -16%). Career Transition (2%) kromp met -6%, een flinke val na de +9% in het vorige kwartaal. Outsourcing, Consulting & Other Services (20%) groeide wederom met +7% en Training, Up-skilling & Re-skilling (1%) groeide met +6% na stabilisatie in het vorige kwartaal.

Frankrijk krimpt sterk, Noord-Europa nog sterker

In de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) groeide de Adecco-omzet met +1% (in Q1: +7%). Dat is gezien de spannende economische context en de krimpcijfers van Randstad en ManpowerGroup aldaar, een goede prestatie. In Zuid-Europa & EEMENA (Oost-Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika) was de groei nog +4% (Q1: +8%). De APAC-regio (Azië en de Pacific) groeide sterk met +14%, met ook nog eens een mooie EBITA van 6,6%. In de Americas daalde de omzet -5% en werd een EBITA van maar 0,7% gerealiseerd. Ondanks een forse omzetkrimp van -8% bleef Adecco France met 1,174 miljard euro omzet nog nét de grootste Adecco-regio; in het eerste kwartaal zakte de omzet daar al met -7%. De omzet van Adecco Noord-Europa, waar Nederland, de rest van de Benelux (Belux), Groot-Brittannië & Ierland en Scandinavië binnen vallen, kromp met een enorme -11% naar 544 miljoen euro. De EBITA-marge steeg er met +0,2% naar een lage 1,6%.

En Nederland krimpt blijkbaar nog veel sterker

Over de omzetontwikkelingen binnen Adecco Northern Europe meldt de groep het volgende: de omzet in UK & Ireland (veruit de grootste subregio in Noord-Europa) kromp ineens met -12% (Q1: -2%), in de Nordics kromp de omzet met -13% (daar gaat het nu al vier kwartalen zo slecht) en in Belux (dus België plus Luxemburg) was er omzetgroei van +1% (Q1: -1%).

Over Nederland geen woord. Dat is overigens al zo sinds het eerste kwartaal van 2021. Daarvoor werd de omzetontwikkeling in Nederland elk kwartaal expliciet genoemd, en sindsdien wordt er gerapporteerd over de Benelux. Maar sinds het vierde kwartaal van vorig jaar wordt er ineens gesproken over Belux, een onopvallende wijziging. En nog steeds geen woord over Nederland, dus een volstrekte “verduistering” van de Adecco-prestaties in ons land, allemaal zonder enige toelichting.

Nog één keer is Nederland genoemd in het Jaarrapport 2023, op pagina 28. Daar wordt ineens gemeld dat de omzet van Adecco Nederland in 2023 met een verrassend stevige -7% is gekrompen. (Die informatie is mij pas deze week opgevallen.)

Met die informatie, zonder verdere uitweiding of toelichting, plus de kwartaalrapportages van de afgelopen anderhalf jaar in de hand, valt te berekenen dat de omzet van Adecco Nederland in het vierde kwartaal van 2023 ineens met zo’n -20% moet zijn gekrompen, en dat die enorme krimp ook in het eerste en het tweede kwartaal van dit jaar heeft plaatsgevonden. Eén of een paar belangrijke klanten verloren? Onrendabele klantrelaties beëindigd? We weten het nog niet, maar het is wel heel bijzonder.

Dit nieuwe inzicht leidt dus tot een stevig andere grafiek (met ook al de verse ABU-cijfers van periode 7, zeg maar grofweg juli), met een sterk bijgestelde, ineens naar beneden gevallen Adecco Nederland-curve.

Verwachtingen

Adecco Group ziet aan het begin van het derde kwartaal dat de omzetontwikkeling gelijk is aan die in het tweede kwartaal. De groep gaat de kosten wat verlagen en verwacht wat stijging van de marges.

 

Lees ook: Omzet Adecco Group Nederland zakt weer wat terug

Wim Davidse is director Trends & Insights bij ZiPmedia en toekomstverteller en strategisch prestatie-adviseur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *