"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Randstad en Manpower omzet in derde kwartaal

Randstad stevent af op een heel slecht jaar. De nieuwste kwartaalcijfers van ManpowerGroup laten ook weer een omzetkrimp zien, maar minder fors dan de marktleider in Nederland. Opvallend, beide uitzenders zien relatief de grootse krimp bij detacheren en recruitment (voor vast).

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die de uitzendreuzen Randstad en ManpowerGroup deze week hebben bekendgemaakt.

Flexstrateeg Wim Davidse zet de feiten en cijfers uit de kwartaalpublicaties op een rij.

Randstad mondiaal
De omzet van Randstad bedraagt in het derde kwartaal wereldwijd € 6,26 miljard, een omzetdaling van -7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (organisch, dus exclusief eventuele overnames e.d.).

De omzetdaling is nog forser dan in het tweede kwartaal van 2023 toen de omzetkrimp -5% bedroeg. In het eerste kwartaal van dit jaar was de omzetkrimp mondiaal -2%.

Het is voor Randstad dus het derde kwartaal met omzetkrimp sinds het herstel uit de coronarecessie. Ook ging op mondiaal niveau in het derde kwartaal de brutomarge iets omlaag (naar 20,6%), net als de winstmarge (EBITA margin) (naar 4,4%).

Randstad Nederland
Randstad Nederland, veruit marktleider in ons land, presteert nog minder goed dan het concern wereldwijd doet. In het derde kwartaal van dit jaar bedraagt de omzet in Nederland € 772 miljoen, een (organische) omzetdaling van -8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal van dit jaar daalde de omzet ook al met -9%, in het eerste kwartaal zelfs met -11%.

Qua winstgevendheid (EBITA-marge) deed Randstad Nederland het wel beter afgelopen kwartaal; deze steeg van 5,7% in Q3 2022 naar 6,3% in Q3 2023.

Daling detacheren en recruitment
Binnen Randstad Nederland kromp de omzet van Staffing en Inhouse services (samen vooral grootschalig uitzenden) in het derde kwartaal met -5% (Q2: -6%). Zeer opvallend is dat de omzet van het segment Professionals (vooral detacheren) met maar liefst -26% is gedaald (Q2: -22%, Q1: -13%). Ook de recruitment voor vaste contracten kromp flink, met -24% in het derde kwartaal. Dat is een veel sterkere daling dan eerder (Q2: -17%, Q1: +1%, na Q4 2022 met nog een groei van +30%).

Randstad laat daarbij weten dat de (uitdagende) macro-economische omstandigheden van het derde kwartaal onveranderd zijn in het begin van oktober. Met nog een kwartaal te gaan kan dus al wel word vastgesteld dat Randstad een financieel slecht jaar draait.

Grafiek Wim Davidse: Omzetontwikkelingen in de flexbranche

Randstad en – in iets mindere mate – ManpowerGroup presteren in Nederland minder goed dan de concurrentie. De ABU Marktmonitor kent een aanzienlijk minder sterke omzetkrimp. Deze bedroeg in het derde kwartaal slechts -0,4% (Q2: -3%, Q1: -6,6%).

ManpowerGroup
Ook ManpowerGroup heeft de cijfers over het derde kwartaal deze week bekendgemaakt. Het Amerikaanse uitzendconcern boekte afgelopen kwartaal een wereldwijde omzet van $ 4,7 miljard. Dat komt neer op een omzetdaling van -5% (OCC, dus exclusief wisselkoersvariaties en ook exclusief eventuele overnames e.d.). In het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg de omzetdaling -3%.

Het is voor ManpowerGroup het vierde kwartaal op rij met omzetkrimp.

Op totaal mondiaal niveau ging de brutomarge in het derde kwartaal iets omlaag naar 17,6% (van 18,3% een jaar eerder) en de winstmarge (EBITA) daalde naar 2,5% (van 3,7% een jaar eerder). Dat is op zich niet zo bijzonder, gezien bijvoorbeeld de moeilijke, krappe arbeidsmarkt.

Net als bij Randstad valt ook bij Manpower op dat de omzetdaling in het derde kwartaal het kleinst is bij de uitzendtak Manpower (-3%). Die krimp is procentueel veel groter bij professionals-tak Experis (-10%) en Talent Solutions (RPO, MSP en Talentontwikkeling) (-14%).

ManpowerGroup Zuid-Europa, met onder meer de belangrijke Franse markt – goed voor ruim een kwart van de mondiale omzet – zag de omzet met -3% OCC dalen (Q2 2023: -1%).

ManpowerGroup Noord-Europa – goed voor 19% van de wereldwijde omzet – deed het aanzienlijk minder goed dan verwacht met een omzetdaling van -10% OCC (Q2 2023: -6%). Vooral in de UK en in Scandinavië ging het erg slecht met de omzet van ManpowerGroup.

In Nederland valt het dan relatief mee. De omzetdaling van ManpowerGroup Nederland bedraagt in het derde kwartaal -5% OCC ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (Q2 2023: -7%).

Voor het laatste kwartaal van dit jaar verwacht ManpowerGroup vergelijkbare daling in omzetcijfers.