"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

ManpowerGroup sluit jaar in mineur af

ManpowerGroup heeft het jaar niet positief weten af te sluiten. De omzet is in 2023 gedaald met -4%. In Nederland daalde de omzet in het vierde kwartaal zelfs met -8%. De uitzendreus heeft bij ons niet weten te profiteren van de opleving van de uitzendbranche aan het eind van het jaar.

Dat blijkt uit de kwartaal- en jaarcijfers die ManpowerGroup als eerste van de grote uitzenders heeft bekendgemaakt.

ManpowerGroup mondiaal

ManpowerGroup heeft in 2023 wereldwijd een omzet behaald van $ 18,9 miljard. Dat is een omzetdaling op jaarbasis van -4% (organic constant currency (OCC), dus exclusief wisselkoersvariaties en ook exclusief eventuele overnames e.d.).
In het vierde kwartaal van 2023 was de omzetkrimp -5%. Ook in het derde kwartaal van vorig jaar was de omzetdaling -5%. De grote uitzendreus kampt nu al vijf kwartalen op rij met omzetkrimp.

Op mondiaal niveau ging de brutomarge in het vierde kwartaal omlaag naar 17,5% (van 18,2% een jaar eerder). De winstmarge (EBITA) daalde naar 2,5% (van 3,5% een jaar eerder.) Die omzet-, marge- en winstcijfers waren in het vierde kwartaal wat slechter dan voor het hele jaar 2023.

Opvallend is dat de omzetdaling in het vierde kwartaal opnieuw (net als in het derde kwartaal) het kleinst was bij de uitzendtak Manpower (-3%) en procentueel veel groter bij de professionals-tak Experis (-11%) en Talent Solutions (RPO, MSP en Talentontwikkeling) (-14%).

ManpowerGroup Nederland

In thuisland VS daalde de omzet in het vierde kwartaal fors (-14%). Ook in Europa zag ManpowerGroup de omzet krimpen. In Zuid-Europa – met het belangrijke Frankrijk dat goed is voor ruim een kwart van de mondiale omzet – kromp de omzet gemiddeld met -4% in het laatste kwartaal van afgelopen jaar, in Noord-Europa zelfs met -10%. Vooral UK en Scandinavië presteerden slecht. Maar ook ManpowerGroup Nederland zag de omzet teruglopen. In het vierde kwartaal van 2023 was de omzetdaling in ons land -8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het derde kwartaal was de omzetdaling in Nederland geringer (-5% OCC).

Flexstrateeg en hoofdredacteur FlexNieuws Wim Davidse merkt op dat de omzetdaling in het vierde kwartaal in Nederland de grootste omzetkrimp van de ManpowerGroup in Nederland is sinds het laatste kwartaal van 2020.

En dat terwijl de meest recente ABU MarktMonitor juist in het vierde kwartaal van 2023 voor het eerst sinds eind 2022 weer een omzetplus liet zien van +0,8% (Q3: -1%).

Bron: Wim Davidse
Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *