"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Toch geen extra verhoging minimumloon per 1 juli 2024

Er komt waarschijnlijk toch geen extra verhoging van het minimumloon vanaf 1 juli 2024. De BBB geeft aan tegen te gaan stemmen in de Eerste Kamer, wat betekent dat het voorstel niet genoeg steun krijgt om aangenomen te worden.

De aangekondigde extra verhoging van het minimumloon per 1 juli 2024 lijkt toch niet door te gaan, omdat de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft laten weten tegen te stemmen in de Eerste Kamer.

Wel stijgt het minimumloon nog zoals gewoonlijk door de inflatiecorrectie (indexatie), naar verwachting met 3,1% volgens De Volkskrant.

Wetsvoorstel wijziging minimumloon

Op 15 januari heeft demissionair minister Van Gennip het wetsvoorstel ingediend voor wijziging van de Wet minimumloon (Wml) bij de Tweede Kamer. Op 19 maart heeft een meerderheid van de Tweede Kamer ingestemd met een extra verhoging van 1,2% per 1 juli 2024. Deze verhoging zou dan nog bovenop de reguliere jaarlijkse indexatie komen.

BBB tegen verhoging

Het lijkt er echter op dat het voorstel in de Eerste Kamer zal stranden. De bespreking van het wetsvoorstel staat gepland op 16 april 2024, maar de BBB heeft al aangekondigd tegen te zullen stemmen.

BBB-senator Eugène Heijnen liet aan de NOS weten dat zijn fractie op dezelfde lijn zit als de fractie in de Tweede Kamer. Hierdoor lijkt de kans op een meerderheid in de senaat onwaarschijnlijk, gezien de BBB als grootste senaatsfractie (met zestien zetels) de doorslag geeft.

Volgens Heijnen is de verhoging niet noodzakelijk, voornamelijk vanwege recente stijgingen in het minimumloon en de extra kosten die het met zich meebrengt voor zowel werkgevers als de overheid.

Recentelijk verhoogd

Het wettelijk minimumloon is per 1 januari 2024 nog verhoogd met 3,75%. Dit was het gevolg van de reguliere indexatie.

Ook kent Nederland vanaf deze datum een minimumloon op uurbasis, in plaats van een minimumloon per maand. Dit pakt gunstig uit voor minimumloonverdieners met een langere werkweek dan 36 uur.

Op 1 januari 2023 steeg het minimummaandloon al in één keer extra met 10,15%, gevolgd door een verhoging van 3,1% per 1 juli 2023.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *