"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Randstad Nederland opent Inzendbureau: ‘Tijd om status quo rond statushouders te doorbreken.’

Randstad Nederland opende donderdag 11 april 2024 eenmalig het “Randstad Inzendbureau”. Het talentbedrijf wil daarmee aandacht vragen voor de uitdagingen en vooral de kansen bij het ontsluiten van het arbeidspotentieel van statushouders.

In Almere opende wethouder Froukje de Jonge op donderdag 11 april, samen met algemeen directeur Werner Klaassen van Randstad Nederland en statushouder en Randstadmedewerker Omid Jan Rasoli, het eerste “Inzendbureau” van Nederland. De opening van het Inzendbureau is ludiek te noemen, maar de boodschap is zeer serieus. Aanwezigen riepen op om door te pakken met de geleerde lessen. Maatwerk vanuit publiek-private samenwerkingen is cruciaal voor het sneller en duurzamer mobiliseren van onbenut arbeidspotentieel.

Onbenut arbeidspotentieel in een krappe arbeidsmarkt

Onlangs werd door het SEO het economische en maatschappelijke potentieel van werkende nieuwkomers in Nederland aangetoond. Randstad erkent dat potentieel, maar vraagt daarbij aandacht voor de realiteit van vandaag. Het aangetoonde potentieel is niet zomaar ontsloten. Volgens het CBS is na vijf jaar nog 58% van de statushouders niet aan het werk. Het is geen geheim dat hoe langer mensen zonder werk zitten, hoe lastiger het voor hen wordt om hun draai te vinden. 

Koudwatervrees

Volgens Werner Klaassen, algemeen directeur bij Randstad Nederland, is het onbegrijpelijk dat er op een enorm krappe arbeidsmarkt mensen aan de zijlijn staan die heel graag willen werken. Volgens hem is het nu tijd om de status quo rond statushouder te doorbreken.

“Er lijkt koudwatervrees te heersen bij het aannemen van statushouders. En dat is nergens voor nodig. Statushouders staan hier letterlijk in de rij om over werkperspectief te praten. We hebben met mkb’ers en grote organisaties als KLM, NS en KPN bewezen dat we met maatwerk statushouders duurzaam aan werk kunnen helpen. Bedrijven laten zien dat het kan”, aldus Klaassen. 

Daarbij zorgen begeleiding, opleiding en training voor langdurig perspectief. Klaassen: “Het is een feit dat er mensen zijn die met gelijke kansen geen stap vooruit komen in de maatschappij. We moeten als samenleving een stapje extra zetten om hen gelijkwaardige kansen te bieden. We weten namelijk dat traditionele wervingsprocedures vaak niet toereikend zijn voor statushouders.” 

Persoonlijke benadering opent deuren

Hoe statushouders geworven worden, verschilt van andere doelgroepen. Randstad doet dit als partner voor talent op een persoonlijke en zo gelijkwaardig mogelijke manier. Bijvoorbeeld op plekken waar statushouders samenkomen. Denk daarbij aan buurtcentra en koffiehuizen. Dat gebeurt informeel en soms gewoon op de fiets door een Randstad-medewerker. Maar ook hierbij zijn samenwerkingen belangrijk. Tijdens een pilot met COA en gemeente Almere stonden er vaak rijen in de gang voor de spreekkamer van de Randstad-medewerkers die samen met statushouders op zoek gingen naar werk.

Omid Jan Rasoli, accountspecialist bij Randstad Nederland, voegt daaraan toe: “In 2021 veranderde mijn leven plotseling drastisch. Voor een veilige toekomst voor mijzelf en mijn gezin ontvluchtte ik Afghanistan. Als statushouder weet ik hoe het is om in Nederland aan te komen nadat je alles wat je hebt opgebouwd achter hebt moeten laten. Je wil dan zo graag kansen pakken om weer vooruit te kunnen. Je wil je geaccepteerd en nuttig voelen, werk is daarin meer dan inkomen.”

“In Afghanistan heb ik de bodem gelegd voor een mooie loopbaan in HR. Als je dan opeens in een ander land opnieuw moet beginnen, kan dat uitdagend zijn. Een persoonlijke benadering en dialoog zijn dan doorslaggevend. In gesprek met een Randstad-medewerker die vanuit het COA in Almere werkte, ontdekten we samen nieuwe kansen voor mij. Afgelopen najaar ben ik gestart als accountspecialist bij Randstad Nederland. Dat is ook vandaag nog een leerproces maar juist die kans krijgen om te ontdekken en ontwikkelen is wat mij helpt om aan een mooie toekomst in Nederland te werken.”

Publiek-private samenwerking

Randstad beschouwt samenwerking tussen publieke en private partijen als essentieel. “Het is onze overtuiging dat we met opgedane kennis en ervaring veel meer werkgevers en statushouders vooruit kunnen helpen. Daarom willen we die dienstverlening in het hele land aanbieden. Dat noemen we vandaag het Inzendbureau, maar is vanaf morgen gewoon hoe wij werken”, concludeert Klaassen. 

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Eén reactie op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *