Discriminatie op arbeidsmarkt moet afgelopen zijn – update

0
144

Het moet afgelopen zijn met de praktijken dat werkgevers allochtonen niet uitnodigen voor een sollicitatiegesprek vanwege het feit dat zij een andere afkomst of andere achternaam hebben.

PvdA, SP, CDA en D66 luiden de noodklok na een reeks verontrustende rapporten over discriminatie op de arbeidsmarkt, meldt NU.nl

Daarom krijgen de contracten die het Rijk sluit en waar uitzendkrachten aan te pas komen, vanaf nu een antidiscriminatiebepaling.

De rijksoverheid tekende zo’n contract donderdag voor het eerst, met uitzendbureau Start People. Lees meer
Zo’n contract wordt beëindigd als een bedrijf zou worden veroordeeld wegens discriminatie, aldus het ministerie van Sociale Zaken.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer met minister Lodewijk Asscher over het onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uit juni 2015 naar discriminatie van Haagse allochtonen.

Bron: NU.nl, 18 februari 2016

Update: Kamer ontevreden over aanpak discriminatie
Uit het debat blijkt dat de oplossingen niet eenvoudig zijn. Minister Asscher erkende tijdens het debat over arbeidsmarktdiscriminatie donderdag in de Tweede Kamer dat in de praktijk bedrijven moeilijk kunnen worden aangepakt. Voor het uitsluiten van overheidsopdrachten is een strafrechtelijke veroordeling noodzakelijk, maar omdat het voor de rechter moeilijk is om aan te tonen dat er sprake is van discriminatie leidt dat zelden tot een veroordeling. SP en D66 willen uitspraken van het College van de Rechten van de Mens, die niet-bindende uitspraken doet in onder andere discriminatiezaken, betrekken bij het straffen van discriminerende bedrijven. De partijen willen ook dat de arbeidsinspectie de mogelijkheid krijgt om werkgevers te beboeten. Ook dat is in de praktijk lastig, omdat de inspectie de arbeidsomstandigheden achter de deur van een bedrijf controleert en niet vooraf bij bijvoorbeeld de sollicitatieprocedure, volgens Asscher.
Lees meer