‘Zzp’er is bedreiging voor cao’

0
294

De toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt vormt een groot gevaar voor het bereik en de effectiviteit van cao’s.

Dat is een van de belangrijkste conclusies uit een onderzoek van De Burcht, het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging dat binnenkort verschijnt. Vooral de groei van het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) kan er nog wel eens voor zorgen dat het cao-stelsel in de toekomst wordt ondergraven.

CAO ondermijnd
“Het feitelijke bereik van de cao staat onder druk door de groei van de flexibele schil. Flexkrachten vallen wel onder de cao, maar zij hebben vaak te maken met minder goede arbeidsvoorwaarden dan werknemers met een vast contract. Dan moet je denken aan uitsluiting van deelname aan een pensioenfonds en minder scholing. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat de cao wordt ondermijnd”, zegt directeur Paul de Beer, in een interview met De Telegraaf.

Ongelijk speelveld
Vooral de toename van het aantal zelfstandigen is een grote zorg: “Deze groep is vaker bereid om tegen lage tarieven te werken dan andere werknemers, zeker in economisch slechtere tijden. Verder hoeven werkgevers voor zzp’ers geen premies voor sociale verzekeringen en pensioenen af te dragen. En dat zet de cao-lonen onder druk, omdat er een ongelijk speelveld ontstaat.”

Bron: De Financiële Telegraaf, 5 januari 2016