‘Maak alle werkenden alsnog gelijk’

0
325

Eén van de verworvenheden van de jaren zeventig was het uitgangspunt van gelijke kansen voor iedereen op de arbeidsmarkt.

Daar is in de uitwerking bitter weinig van terechtgekomen, vindt advocaat en hoogleraar arbeidsrecht Ferdinand Grapperhaus.

“Voorafgaand aan de recente, zogenaamde hervormingen van de arbeidsmarkt en sociale zekerheid is geen diepgaande toekomstanalyse gemaakt. En dat gebeurt nog steeds niet. We moeten kijken naar de samenhang tussen de toename van het aantal zzp’ers, het wegvallen van banen in het middensegment, de steeds grotere aantallen hoger opgeleiden en vooral de zich uitbreidende computerisering/robotisering.”

Grapperhaus maakt zich zorgen over het aantal onverzekerde zelfstandigen (80% van de zzp’ers is niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid).

“Maak één verplichte basisverzekering voor iedereen op de arbeidsmarkt tegen werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, oudedag en (bijzonder) zorgverlof. Daarboven kun je je bijverzekeren. De kosten van die extra verzekering worden fiscaal aftrekbaar voor iedere werkende. Zo wordt zelfstandigenaftrek werkendenaftrek.”

Bron: FD, 8 februari 2016