"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

CNV Vakmensen: callcenters moeten extra werktijd netjes uitbetalen

Callcenters die van hun werknemers eisen dat ze 10 tot 20 minuten eerder starten met werken, moeten die ‘pré-werktijd’ gaan uitbetalen. Dat vindt CNV Vakmensen, verwijzend naar een uitspraak van de rechtbank in Roermond.

De kantonrechter oordeelt in een ontslagkwestie dat een bedrijf dat van zijn werknemers eist om standaard 10 minuten voor de eigenlijke begintijd aanwezig te zijn, die tijd ook zou moeten uitbetalen. Het betreft dan reguliere werktijd. De rechtbank in Alkmaar oordeelde onlangs al op gelijke wijze over ‘afrondende werk- of wachttijd’ ná sluitingstijd.

Op de minuut
Deze uitspraken zijn van belang voor de werknemers in de facilitaire contactcenters, maar bijvoorbeeld ook voor winkelpersoneel, zegt onderhandelaar Roderik Mol van CNV Vakmensen. “Als er één werkomgeving is waar tijd telt en waar werknemers tot op de minuut worden gevolgd en beoordeeld, dan is het de callcenterbranche. Dan zeggen wij op onze beurt: wij gaan nu ook op die minuten letten, dat die allemaal worden uitbetaald. Als een callcenter van werknemers eist om 10 tot 20 minuten eerder te starten met werken, dan is dat reguliere werktijd.”

Verplicht eerder beginnen? Dan ook uitbetalen
Volgens Mol is die praktijk bij de facilitaire contactcenters schering en inslag, zeker nu het merendeel thuiswerkt. Een werknemer die bijvoorbeeld een begintijd heeft van 9.00 uur, moet al 10 tot 20 minuten van tevoren inloggen in de systemen, zodat hij om exact 9.00 uur klaar zit voor het eerste contactmoment. “Die tijd daarvoor ben je bezig met opstarten van allerlei systemen en is dus gewoon werktijd, vinden wij. Oók de tijd dat het niet lukt om in te loggen in de systemen is werktijd. Als het zo belangrijk is dat werknemers 10 tot 20 minuten eerder beginnen, dan moet die tijd ook netjes worden uitbetaald.”

CNV Vakmensen roept werknemers op zich te melden, als ze ook vinden dat de ‘pré-werktijd’ of de ‘na-werktijd’ moet worden uitbetaald. (zie bron) Mol: “Het liefst regelen we dit in de cao. Maar als bedrijven dat niet doen, kunnen we dat gaan vorderen.”

Bron: Je achterban/CNV Vakmensen, 25 november 2020

Lees ook
Eindbod Facilitaire Contactcenters 2019-2021
Thuiswerken vaker mogelijk in klantcontact
Onderhandelingen CAO Facilitaire Contactcenters in volle gang

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.