46 procent MKB gegroeid in 2014, verwachtingen 2015 positief

0
64

Terugkijkend op 2014, heeft 46 procent van de MKB-bedrijven groei gerealiseerd.

Dit blijkt uit de MKB Marktmonitor die Unique vandaag publiceert. Daaruit valt af te leiden dat de omzet in het MKB positief ontwikkelt, in 2013 zag slechts 39 procent de omzet stijgen. Vooruitkijkend verwacht meer dan de helft (54 procent) van de MKBā€™ers een omzetstijging in 2015. Voor de zevende editie zijn 2.142 MKBā€™ers ondervraagd over duurzame inzetbaarheid en de bedrijfseconomische en personele ontwikkelingen van hun bedrijf.

Maatregelen om te groeien
Om een omzetgroei te realiseren, focussen de meeste ondernemers zich op het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten (44 procent) en het aanboren van nieuwe markten (40 procent). Er wordt dit jaar weer iets vaker terug gegrepen op kostenbesparingen om het bedrijfsresultaat goed uit te laten pakken.

mkb

Personele ontwikkelingen
De omzetgroei gaat in 2015 grotendeels met hetzelfde personeelsbestand gerealiseerd worden. Ruim de helft (57 procent) van de MKBā€™ers verwacht dat het aantal medewerkers (vast en flexibel) gelijk zal blijven. 34 procent verwacht een groei en slechts 9 procent een afname.

Het ontwikkelen van medewerkers is het belangrijkste speerpunt in het personeelsbeleid in 2015, 53 procent noemt dit thema. Daarnaast geldt dat de match met de bedrijfscultuur het zwaarst weegt bij het aannemen van nieuw personeel, gevolgd door vakkennis en werkervaring.

ā€œDe MKBā€™ers van Nederland geloven er inā€, concludeert Raymond Puts, algemeen directeur van Unique. ā€œPositiviteit blijft het kernwoord van de MKB Marktmonitor. Wat we wel zien, is dat het optimisme iets terughoudender is dan in 2014. We beseffen allemaal dat de tijden zijn veranderd. Hoe zet ik mijn personeelsbestand zo effectief mogelijk in? Oftewel, minimaal personeelsrisico, maximaal resultaat.ā€

De MKB Marktmonitor 2015 is gratis aan te vragen via de volgende link.

Bron: Unique, 2 september 2015