"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

‘Investeer in de ‘S’ van ESG om een aantrekkelijke werkgever te blijven’

Met de ESG-criteria worden de duurzaamheidsprestaties van organisaties beoordeeld. Het gaat dan om prestaties op het vlak van milieu-, sociale en governance factoren (ESG). Vooral de ‘S’ in ESG zorgt voor veel onzekerheid bij ondernemers. Maar volgens Sjuk Akkerman, sector Banker bij ING, biedt die ook kansen om te investeren in goed werkgeverschap.

Door de invoering van de EU-richtlijn Corporate Social Responsibility Directive (CSRD) moeten grote bedrijven vanaf 1 januari 2025 meer rapporteren in hun jaarverslag dan voorheen. De jaarverslagen gaan dan niet meer alleen over in- en uitgaande geldstromen, maar geven ook transparantie over de duurzaamheid, ethiek en sociale impact van een bedrijf.

De ‘S’ van ESG

Bij die rapportage spelen de ESG-factoren een belangrijke rol. De afkorting ESG staat voor Environment, Social en Governance. Met de ESG-criteria worden de duurzaamheidsprestaties van organisaties beoordeeld.

De ‘S’ in ESG staat voor ‘sociale’ duurzaamheid. Het doel is om bedrijven ertoe te bewegen om hun bedrijfsvoering bij te laten dragen aan een evenwichtige en rechtvaardige samenleving. Daarbij moeten in deze samenleving onder andere mensenrechten, diversiteit, inclusie, gezondheid en het welzijn van mensen in huidige en toekomstige generaties bevorderd worden.

Investeer in de S

Sjuk Akkerman, sector Banker bij ING, ziet deze nieuwe rapportageplicht als een kans, zo schrijft hij in een blogpost. “De duurzaamheidsrapportage is niet alleen een verplichting, maar ook een kans om je als bedrijf te profileren en te investeren in sociale pijlers zoals goed werkgeverschap, diversiteit en duurzame inzetbaarheid.”

In de zakelijke dienstverlening, zoals de uitzendbranche, zijn die sociale pijlers extra belangrijk, zegt ING, aangezien het in deze sector vooral om mensen draait. Bovendien is er een enorm tekort aan medewerkers in de zakelijke dienstverlening.

“Investeer in de ‘S’ van ESG om een aantrekkelijke werkgever te worden en vooral ook te blijven”, is het advies van Akkerman. “Als je dat niet doet, stappen werknemers vroeg of laat over. Goed werkgeverschap zorgt voor een hogere medewerkerstevredenheid, betere prestaties en reputatie van het bedrijf. Hierdoor zal het personeelsverloop afnemen en ben je bovendien aantrekkelijk voor nieuw talent.”

Hij geeft ondernemers daarbij drie concrete tips:

  1. Focus, kies bewust waar je op in wilt zetten en maak het niet te groot. Maak de ‘S’ van ESG onderdeel van je strategie en plannen. Probeer het op elk niveau klein en hanteerbaar te maken;
  2. Ga het gewoon doen en proberen. Als je het doet krijg je er ook wat voor terug, zeker in deze krappe arbeidsmarkt;
  3. Ga op zoek naar bedrijven die al ervaring hebben met investeren in de sociale pijler om van hen te leren

“Ook sturen op niet-financieel resultaat”

Hoe kan dat investeren in sociale duurzaamheid er dan uitzien in de uitzendbranche? Steven Gudde, directeur Impact en Arbeidsmarkt bij Olympia, vertelt aan ING over hun visie op de ‘S’ in ESG:

“We kiezen ervoor om naast financiële waarden ook te sturen op niet-financieel resultaat. Dat doen wij via werk. Gedreven vanuit onze ambitie om de wereld via werk te veranderen. Olympia meet en stuurt daarbij op vier strategische impacts:

  1. de welzijnswaarde van werk,
  2. ontwikkeling van medewerkers (duurzame loopbaanontwikkeling),
  3. diversiteit & inclusie en
  4. natuur.

In alles wat we doen staat de betekenis, de persoonlijke waarde, die werk heeft centraal.”

“Zo stelt iedere nieuwe medewerker een persoonlijke betekenisverklaring op. Dat is een verklaring over welke betekenis jij geeft via je werk. En hebben we met iedere kandidaat een gesprek van betekenis. We hebben het niet over wat iemand heeft gedaan, maar wat iemand beweegt en gelukkig van wordt. Dit zorgt voor een duurzame match met onze opdrachtgever, wat direct bijdraagt aan het welzijn van een flexkracht.”

  • Lees de blogpost van ING hier.
Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *