"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Duurzame inzetbaarheid: ‘Ontdek de mens achter de cijfers’

Statistieken over regelingen voor duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten gaan vooral over aantallen. Maar elk punt op de grafiek vertelt ook een uniek persoonlijk verhaal, zegt Femke Kooijman, Manager Duurzame Inzetbaarheid bij Doorzaam.

In de wereld van statistieken en grote aantallen is het soms gemakkelijk om de menselijke factor uit het oog te verliezen. Als wij terugblikken op vorig jaar, dan kijken we vooral naar de aantallen van onze regelingen. Het is goed om ons ervan bewust te zijn dat elk punt op die grafiek een uniek verhaal vertegenwoordigt.

De mens achter de cijfers

Neem bijvoorbeeld het programma ‘Minder stress, meer energie”. Op papier kunnen we cijfers presenteren die de verbetering van de gezondheid van uitzendkrachten aantonen. Bijvoorbeeld een initiële score van 5 op slaap die na een jaar naar een indrukwekkende 8 of 9 stijgt. Met andere woorden, niet alleen na het afronden van het programma (6 weken), maar ook daarna scoren mensen beter op bijvoorbeeld slaap! Dit laat echt een gedragsverandering zien.

Wat moet dat niet voor je betekenen als je dit na een jaar merkt voor iemand! Zo herinneren we ons de man die zijn vrouw zag opbloeien na het programma, wat hem zelf ook motiveerde om deel te nemen. Dit gaat over meer dan alleen gezondheid; het gaat over het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Luisteren naar feedback is essentieel voor het bieden van de juiste ontwikkeling

“Ik neem mee dat het toch veel laagdrempeliger is dan ik dacht.”

Neem nou het Ontwikkelbudget. Ook daarin krijgen we resultaten terug met soms wat persoonlijke feedback. Zo kregen we onlangs terug van een uitzendkracht dat ze, door de gesprekken met de coach, een beter inzicht heeft gekregen in haar korte- en langetermijndoelen. “Ik ben me ook in de eerste plaats bewust van de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en daarom ben ik optimistisch over de toekomst.”

Dat verwacht de uitzendkracht wellicht niet aan het begin van het traject, en mogelijk ook niet de uitzendorganisatie die de uitzendkracht heeft aangemeld bij ons.

Vorige week organiseerden we de eerste Doorzaam Alumnidag. Ook hier hebben wij tijd en aandacht besteed aan het Ontwikkelbudget. Een van de deelnemers reageerde: “Het is toch veel laagdrempeliger dan ik dacht.” Juist daarom is het zo belangrijk dat we dit organiseren en we hierover vertellen.

Hoe kijken uitzendkrachten aan tegen hun duurzame inzetbaarheid?

Dan toch naar de grote cijfers. Deze week publiceren we het rapport over duurzame inzetbaarheid onder uitzendkrachten, uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek. Ruim 2800 uitzendkrachten hebben deelgenomen en daar zijn we ontzettend blij mee. Het biedt waardevolle inzichten over hoe uitzendkrachten aankijken tegen hun duurzame inzetbaarheid.

En wat ik zeg: vergeet niet dat achter al deze aantallen een persoonlijk verhaal schuilt.

Femke Kooijman is Manager Duurzame Inzetbaarheid bij Doorzaam.