"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Doorzaam viert 5-jarig bestaan in Naturalis met aanstekelijke ideeën

Op vrijdag 19 april 2024 vierde Doorzaam, het fonds voor de uitzendbranche, haar 5-jarig jubileum. Het Biodiversity Center Naturalis bood daarvoor een perfecte plek, zag Hinke Wever die er verslag van deed. 

Als een van de deelnemers genoot ik vooraf nog even van de gelegenheid rond te kijken in dit prachtige museum. Wat een aanrader! Het is fantastisch opgezet. De informatie over aardlagen, ontwikkeling van flora en fauna door millennia heen is origineel en boeiend gepresenteerd. Ik raakte al snel diep onder de indruk en besefte weer hoe bijzonder ‘moeder aarde’ is. De oneindige diversiteit van alle levensvormen en hoe alles (organisch of anorganisch) zich ontwikkelt onder invloed van de omstandigheden, boezemt ontzag in. Voor grote en kleine mensen is het een feest hier rond te lopen.

Bij de ontvangst van Doorzaam op de galerij van de eerste etage stonden vrolijke traktaties te wachten en vele bekende gezichten uit het netwerk om te begroeten en mee bij te praten.

Treffende plek voor een feest

Directeur Chantal Huinder beaamt dat dit een treffende plek is om het Doorzaam-feest te vieren. Niet alleen om de prachtige zaal maar ook omdat het goed past bij het thema dat Doorzaam voor haar 5-jarig jubileum had, namelijk evolutie. Er is een gelijkenis. Het leven is voor ons allemaal (bio)divers. Ieder van ons, wel of geen uitzendkracht (en wie is er nog nooit uitzendkracht geweest?!) weet dat wij allemaal gevormd worden door de omstandigheden waarin we opgroeien en de mogelijkheden die we krijgen of pakken om ons te ontwikkelen. Dat is van invloed op onze baankansen. 

Vergelijk het met zaadjes die je zaait en die afhankelijk van de bodem, het licht, het water enzovoort tot bloei komen. Een droge zomer of natte herfst kan uitputting of rot tot gevolg hebben en roet in het eten gooien. Zo is het ook voor wie zich beweegt op de arbeidsmarkt. Uitzendkrachten zijn per definitie vaak ‘in transitie’, ze zijn in between jobs. Of ze moeten hun eerste baan zien te vinden in de reusachtige hooiberg van de arbeidsmarkt. Of ze willen of moeten iets bijverdienen om te overleven. De uitzendbranche fungeert dan als springplank of als brug van de ene naar de andere job, sector en werkomgeving. 

Het kan ook gebeuren dat je als werkende twee of drie keer pech hebt en klem zit in ongunstige omstandigheden. Dan is een steun in de rug belangrijk. Een tweede of derde kans. De uitzendwerkgever kan een uitzendkracht bemiddelen door hem/haar ‘weg te zetten’ en tegelijkertijd sterker te maken, bewust te maken, zelfverzekerd te maken, training in nieuwe vaardigheden te bieden. En dat begint natuurlijk bij jezelf: zie je zelf kansen en gun je dat ook aan de mensen, waarmee je werkt?

Paar rake typeringen

Voor al haar gasten had Doorzaam tijdens de borrel na afloop iets liefs bedacht. De Complimentenmakers liepen rond tussen de gasten, in felrode outfits.
Ze vroegen iedereen ‘mag ik jou een compliment geven?’ en gingen op een afstandje rustig kijken naar de persoon in kwestie om een paar rake typeringen te noteren op een kaart van Doorzaam. Bedoeld als compliment en een dankjewel naar al de partners die vijf jaar Doorzaam mede mogelijk hebben gemaakt. 

Zo kreeg iedereen iets mee. Vanuit het idee: geef zulke complimenten en vooral die aandacht ook weer door in de eigen (werk)omgeving. Kijk naar mensen, individueel, en begrijp wat ze kunnen en wat ze misschien van zichzelf nog niet helemaal zien. Waarin zouden ze kunnen uitblinken, nieuw werkplezier vinden? Aandacht voor wat nodig is: daar draait het om. De complimenten waren een soort strik om dit jubileum.

In de afgelopen vijf jaren heeft Doorzaam met 400 uitzendbureaus samengewerkt en aan 60.000 uitzendkrachten maatwerkondersteuning kunnen bieden in de vorm van een Scholingsvoucher, het Kansberoepbudget. Ook training in het omgaan met financiële uitdagingen of stress zijn regelingen die je kunt aanvragen voor je uitzendkrachten. Budget voor taaltrainingen zijn in dit kader eveneens mogelijk via Doorzaam.

Doorzaam omspant de hele arbeidsmarkt

Werkgevers- en werknemersorganisaties nemen deel in het Doorzaam-bestuur, want het wordt gefinancierd vanuit de SFU-cao. Tijdens de ontvangst en bij de borrel na afloop sprak dit uit  de ontspannen ogende gesprekken tussen vertegenwoordigers van vakbonden en uitzendbrancheorganisaties, die met dit fonds een onomstreden doel dienen. Wat Doorzaam als fonds bovendien uniek maakt, is dat het de hele arbeidsmarkt omspant. Het is sectoroverstijgend: het aanbod is niet beperkt tot uitzendkrachten in enkele sectoren. Dat werd ook geïllustreerd in enkele filmpjes, waarin uitzendkrachten aan het woord kwamen over hun uitdagingen en hoe Doorzaam daarin hulp bood.

Op het programma stonden twee presentaties. Filosoof Lammert Kamphuis ‘opende het bal’ met inspirerende verhalen over hoe je vanuit verschillende perspectieven naar iets kunt kijken. Resumerend bracht hij zijn verhaal terug tot drie punten:
1. Werk samen vanuit een goed gevoel voor timing. Chronos en Kairos zijn de Griekse goden van de tijd. De een representeert de klok, de ander het juiste moment. Als een gesprek of idee qua timing in goede aarde valt, heeft het meer effect.
2. Integreer speelse elementen in het werk. Daar wordt het lichter van en het zorgt voor verbinding.
3. Vallen en opstaan hoort erbij. Werk daarom vanuit een ‘Kintsugi-mentaliteit’, dat is een Japanse kunstvorm die scherven lijmt en de breuklijnen accentueert met goud. Om met Leonard Cohen te spreken: ‘There’s a crack in everything, that’s where the light comes in.’

Nieuwe bron om te leven

Zangeres en verhalenverteller Luna Zegers presenteerde de tweede helft van het programma, met haar Flamenco-zang, begeleid door gitaar, en haar verhaal over hoe het zingen in een andere taal, en een andere wereld haar persoonlijke verlies hanteerbaar hadden gemaakt. Toen zij aan de grond zat, waren er mensen in haar omgeving die haar talenten en mogelijkheden bleven zien en daarin geloofden. Met hun bemoediging vond ze uiteindelijk een nieuwe bron om te leven.

Tot slot van dit verslag refereer ik aan de woorden van Chantal Huinder, die het kernachtig zei: “We hebben de afgelopen jaren enorme stappen gezet en een enorm bereik gehad. En tegelijkertijd is het ook nog niet genoeg. Daarom gaan we door. Samen met jullie. We hebben elkaar hierbij nodig.” 

En dit kan ik alleen maar beamen. Iedereen draagt z’n steentje bij aan het succes van het geheel. We kunnen niemand missen. Alles hangt samen en ieder ontwikkelt zich, ook al zie je dat misschien niet van vandaag op morgen. Het grootste bergmassief en het kleinste wormpje kunnen het: ze evolueren. Maak een rondje door Naturalis en je weet het.

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *