"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Doorzaam Ontwikkelbudget effectief voor uitzendkrachten

Je gaat het pas zien als je het door hebt

Het Ontwikkelbudget van Doorzaam blijkt effectief te zijn voor uitzendkrachten

Blog door Femke Kooijman, Doorzaam, juni 2023*

“Je gaat het pas zien als je het door hebt.” Deze beroemde uitspraak van Johan Cruijff is voor mij een hele herkenbare.

Soms borrelt er een gevoel van onrust in me op, een kriebel die me vertelt dat er iets ontbreekt, maar zonder dat ik precies kan benoemen wat het is. Pas achteraf, wanneer het kwartje valt, zie ik het helder voor me en denk ik bij mezelf: “aha, dát is het!”.

Zouden de makers van het STAP-budget dat ook herkennen?
Onlangs werd in de Voorjaarsnota bekend gemaakt dat het STAP-budget per 2024 zal verdwijnen. De subsidie van €1000 voor (om)scholing was de afgelopen jaren heel erg populair, maar kreeg ook veel kritiek. De regeling is bedoeld om werkenden meer kansen te geven om zich verder te ontwikkelen en mogelijk door te stromen in hun loopbaan en werkzoekenden moeten helpen om door middel van scholing weer aan het werk te komen. Maar zoals de afgelopen maanden met regelmaat in het nieuws te zien was, was er ook veel kritiek: zo klonk het geluid dat het budget bijvoorbeeld zou worden gebruikt voor onzinnige opleidingen, werd het met name aangevraagd door theoretisch geschoolde mensen en visten veel mensen die het juist zo nodig hadden steeds achter het net. De gedachte achter de regeling is mooi, en dat het bij elke openstelling overvraagd wordt, laat zien dat er een sterke behoefte is aan een dergelijke regeling. Alleen de uitvoering laat te wensen over.

Het Ontwikkelbudget biedt een uitweg
Het is best een uitdaging. Want een dergelijke behoefte start met bewustwording. We begrijpen dat het lastig is om te weten wat er allemaal beschikbaar is als de uitzendkracht niet eens weet waar hij of zij naar moet zoeken. Vanuit Doorzaam proberen we daarin te voorzien met het Ontwikkelbudget. Dat kan voor uitzendkrachten een enorme meerwaarde hebben, zelfs als uitzendkrachten zich er aanvankelijk nog niet van bewust zijn. Daarom bieden wij begeleiding aan voor de uitzendkracht in de vorm van coachingsgesprekken. Samen wordt gekeken naar de behoeften van de uitzendkracht en wordt bepaald wat hem of haar kan helpen. Of het nu gaat om het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, het omgaan met stress of het verbeteren van de financiële situatie. En het mooie is: het werkt!

90% is door het Ontwikkelbudget enthousiast geworden om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid
Uit onderzoek van TNO blijkt dat maar liefst 90% van de uitzendkrachten enthousiast is geworden om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid door gebruik te maken van het Ontwikkelbudget. Dit is een veelbelovend resultaat dat ons trots maakt. Het laat zien dat de ondersteuning die we bieden een positieve impact heeft op de motivatie en het welzijn van uitzendkrachten.

Bovendien toont het onderzoek aan dat ruim driekwart van de deelnemers actie onderneemt na de coachingsgesprekken. Ze gaan aan de slag met hun eigen (financiële) gezondheid, loopbaan of werkplezier. Dit betekent dat het Ontwikkelbudget niet alleen de bewustwording vergroot, maar ook daadwerkelijk verandering stimuleert. 61% van de respondenten geeft aan dat hun zelfvertrouwen is toegenomen, maar liefst 81% voelt zich gestimuleerd zichzelf verder te ontwikkelen/te leren en bijna de helft geeft aan hun huidige werk beter te kunnen doen. En dit allemaal is goed voor een lager ziekteverzuim, kan bijdragen aan een verlenging van de plaatsingsduur en je uitzendkrachten zijn gemotiveerd en loyaal.

Deze cijfers bevestigen dat het Ontwikkelbudget een krachtig instrument is dat uitzendkrachten in staat stelt om hun volledige potentieel te benutten. Óók als de uitzendkracht het van tevoren dus nog niet helemaal weet. Óók in het werk wat ze nu doen.

Beelden zeggen soms meer dan woorden
Bovenstaande cijfers en nog veel meer resultaten vind je op deze  infographic.

Klik voor grotere afbeelding

Wil je ook je uitzendkrachten helpen om meer zelfvertrouwen en inzicht te krijgen, neem dan contact met ons op. Waar het STAP-budget net niet voldoende aansloot, biedt het Ontwikkelbudget wellicht de mogelijkheid voor uitzendkrachten.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat jouw uitzendkrachten de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om hun persoonlijke groei en carrière te bevorderen. Onthoud: je gaat het pas zien als je het door hebt, en wij zijn er om te helpen dat inzicht te krijgen.

Welke uitzendkrachten meld jij aan voor het Doorzaam Ontwikkelbudget?

Meer informatie op Doorzaam.nl

*Dit blog is in overleg met Doorzaam gepubliceerd op FlexNieuws.

Lees ook
STAP-budget verdwijnt, UWV maakt zich zorgen
Doorzaam – Ondersteuningsbudget statushouders en vluchtelingen in uitzendbranche
Binnen 6 weken stress verlagen – Doorzaam training voor uitzendkracht

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.