"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

WEC: benutten onbenut arbeidspotentieel beste aanpak tegen personeelstekort

De meeste bedrijven uit de Forbes 2000-lijst proberen onbenut arbeidspotentieel te benutten om de personeelskrapte het hoofd te bieden. Dit blijkt uit een onderzoek van het WEC onder 700 senior managers van Forbes 2000-bedrijven.

Uit het tweede deel van het onderzoek “The Work We Want” van het WEC (World Employment Confederation) blijkt dat er meerdere strategieën bestaan om talent aan te trekken. De meest voorkomende aanpak (52% van de respondenten) is het benaderen en ondersteunen van talent uit onbenut arbeidspotentieel, zoals langdurig werklozen, mensen met een handicap, mensen met een strafblad of etnische minderheden.

Andere strategieën zijn onder andere:

  • De sollicitatieprocedure toegankelijker maken (47%)
  • Vluchtelingen en asielzoekers gespecialiseerde ondersteuning bieden (36%)
  • Nieuwe wervingsplatforms gebruiken om toegang te krijgen tot niet-aangeboord talent (33%)
  • Het verlagen van formele opleidingseisen bij het aannemen van personeel. (32%)

Meer flexibele werkregelingen

Om werkloze werknemers en werknemers uit andere landen aan te trekken en te behouden, zullen bedrijven meer flexibele werkregelingen en diverse werkvormen moeten aanbieden. Uit het onderzoek blijkt dat voor 88% van de ondervraagde bedrijfsleiders een grotere inzet van flexkrachten de komende twee jaar belangrijk is om de flexibiliteit van het personeelsbestand te vergroten. Een aanzienlijk deel van de werkgevers die aan deze initiatieven werken, heeft ze geïmplementeerd door samen te werken met een HR-dienstverlener.

Onderzoek “The Work We Want”

In het laatste deel van het onderzoek “The Work We Want” (dat op 20 mei wordt gepubliceerd) wordt onderzocht hoe die meervoudige aanpak kan helpen om het werkende leven in te richten zoals we dat we willen en welke veranderingen in de regelgeving nodig zijn om dit mogelijk te maken.

“Nu werkgevers over de hele wereld worstelen met grote tekorten aan arbeidskrachten en vaardigheden, wordt het cruciaal dat ze alle beschikbare middelen inzetten om de kloof te dichten”, zegt Denis Pennel, Managing Director van de World Employment Confederation.

“Beleidsmakers moeten zich ook bewust worden van deze verschuivingen in de voorkeuren van werknemers en ervoor zorgen dat alle mogelijkheden van de moderne arbeidsmarkt toegankelijk zijn voor elk deel van de samenleving.”

In het eerste deel onderzocht het project hoe technologische ontwrichting de afgelopen jaren een achtbaan was voor bedrijven en in het bijzonder hoe kunstmatige intelligentie de manier waarop bedrijven denken over hun behoeften aan talent en hun strategieën volledig verandert.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *