"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Wet Meer zekerheid flexwerkers naar Raad van State

De volgende fase van het wetsvoorstel dat grote impact op de uitzendsector heeft.

Minister Van Gennip (SZW) stuurt het wetsvoorstel “Wet Meer zekerheid flexwerkers” naar de Raad van State voor advies. Daar heeft de ministerraad mee ingestemd. Dit wetsvoorstel is onderdeel van het arbeidsmarktpakket van dit kabinet.

“Bij structureel werk hoort een vast contract”

“Veel mensen weten niet of ze volgende maand de huur kunnen betalen, omdat ze een onzekere baan hebben. Het wetsvoorstel Meer zekerheid flexwerkers heeft als doel de positie van flexibele werknemers te verbeteren” aldus een persbericht van het ministerie.  Minister Van Gennip wil via de wet “flexibele werknemers meer zekerheid over hun inkomen en rooster te geven en oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden te voorkomen.” Het uitgangspunt daarbij voor haar is : bij structureel werk hoort een vast contract.

Grote impact op uitzendbranche

Het wetsvoorstel omvat drie concrete maatregelen:

  1. Positie oproepkrachten versterken door het afschaffen van nulurencontracten; deze worden vervangen door (vaste en tijdelijke) basiscontracten met een minimumaantal uur waarvoor werkenden worden ingeroosterd en betaald krijgen.
  2. Positie uitzendkrachten verbeteren door inperking uitzendtermijn; de maximale termijn van Fase A wordt verkort van 78 weken naar 52 weken, waarbij geen afwijkingen per CAO meer mogelijk zijn. (Dit is overigens al in de huidige Uitzend CAO bepaald). En de maximale termijn van Fase B gaat van 6 contracten in 4 jaar naar 6 contracten in 2 jaar. Na deze periode moet de uitzendkracht een vast contract krijgen bij het uitzendbureau. En er zal geen mogelijkheid meer zijn via cao hiervan af te wijken, wat betekent dat de uitzendtermijn (Fase A en B) maximaal 3 jaar wordt.
  3. Draaideurconstructies voorkomen; de onderbrekingstermijn waarna een werkgever iemand opnieuw in tijdelijke dienst mag nemen, gaat naar 5 jaar (die tussenpoos is nu nog 6 maanden). De termijn van 5 jaar geldt straks ook bij fase A en B bij uitzenden. Voor scholieren en studenten met een bijbaan gaan andere regels gelden. Ook voor seizoensarbeid blijft een uitzondering gelden; per cao kan een onderbrekingstermijn van 3 maanden worden afgesproken voor functies die maximaal 9 maanden per jaar kunnen worden uitgeoefend.

Vervolgtraject

De adviesaanvraag bij de Raad van State volgt op de internetconsultatie. Na dit advies en eventuele aanpassing van het wetsvoorstel, kan het definitieve voorstel door naar de Tweede Kamer. De Kamer heeft eerder aangegeven de wet in behandeling te willen nemen, ondanks de demissionaire status van het kabinet.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *