SLUIT MENU

SEU: verbreding kennis en kwaliteit intercedent

Interview met Barbara Kramer, manager Stichting Examens Uitzendbranche (SEU)

De SEU is opgericht in 1998 en heeft in de zomer van 2015 het 20.000e diploma uitgereikt.

De missie van SEU is het stimuleren van erkenning voor het vak van intercedent. Het is een veelzijdig en complex vak dat kennis vereist van sociale wetgeving, van de loonadministratie, inzicht in fiscale aspecten van flexwerk, zeer goede sociale vaardigheden en een commerciële instelling. Al die competenties en vaardigheden zijn gebundeld in de rol van intercedent. Een flinke uitdaging!

De Nederlandse arbeidsmarkt is continu in beweging. Flexibiliteit, brede kennis en efficiënte vaardigheden staan voorop. De Stichting Examens Uitzendbranche helpt intercedenten om zichzelf te onderscheiden in hun huidige werk en tijdens sollicitatieprocedures binnen de uitzendbranche.
Daarom is ook de SEU in beweging en werkt zij aan verbreding van haar diensten, zoals validering van het diploma. Daarnaast wordt nagedacht over her-examinering, permanente educatie en eventueel aanvullende producten die de kennis en kwaliteit in de branche duurzaam ondersteunen.

Het SEU-examen wordt door de groei van flex alleen maar belangrijker. Dankzij die kennis weten intercedenten wat er in de CAO staat, maar ook hoe ze om moeten gaan met discriminatie, werkvergunningen, privacyvraagstukken, enzovoort.

Barbara Kramer

Dagelijkse leiding
Barbara Kramer is sinds circa drie jaar manager van de SEU.
“Ik ben in 1998 gestart in de uitzendbranche,” vertelt ze. “Ik heb bij grote uitzenders gewerkt en bij middelgrote, bij bureaus die lid zijn van de ABU en bij bureaus die lid zijn van de NBBU.
Mijn ervaring strekt zich uit van werving en selectie, detachering tot en met bemiddeling van Poolse arbeidskrachten, werkend in verschillende functies. Ik begon als intercedent en was in mijn laatste functie commercieel manager.

Ik heb de dagelijkse leiding en ben daarnaast verantwoordelijk voor de interne en externe communicatie, de goede uitvoering van projecten en de begroting, zoals vastgesteld door het bestuur.”

Validering SEU-diploma
“Wij streven ernaar het SEU-diploma in 2016 te laten valideren, waardoor de intercedent kan laten zien, dat hij of zij een bepaald werk- en denkniveau heeft. Dat maakt hem of haar duurzamer inzetbaar. Veel intercedenten hebben een hbo-niveau, maar er zijn ook veel mbo’ers werkzaam binnen de branche,” zegt Barbara. “Wanneer ze een aantal jaren op een vestiging werken, vragen zij zich af: waar sta ik? Welke kennis en vaardigheden beheers ik? Het vak is immers heel breed. Een intercedent is geen specialist, terwijl hij of zij wel van veel zaken op de hoogte is en ongelooflijk goed moet kunnen schakelen. De functie vereist een hbo-denkniveau. Dat is op dit moment echter nog niet goed aantoonbaar via het cv. Daar willen wij met de validering verandering in brengen.”

Het SEU-examen wordt afgenomen bij de Open Universiteit. Er zijn 21 examenlocaties in Nederland, waar kandidaten op werkdagen terecht kunnen voor de toets. De examencommissie zorgt ervoor dat de inhoud van het examen continu up-to-date is. De vorm van het examen is in de afgelopen jaren vernieuwd. Het examen is praktijkgerichter geworden en bevat 70 vragen, waaronder multiple choice, multiple select en invulvragen. De vragen worden automatisch nagekeken, waardoor de uitslag na afloop direct op het scherm zichtbaar is.

De verdeling van de vragen is als volgt:
80% uitzendkennis (cao en wet- en regelgeving)
20% sociale zekerheid.

“De brancheorganisaties stimuleren hun leden om hun intercedenten het examen te laten afleggen. Kennis maakt een medewerker immers tot een volwaardig intercedent die uit kan groeien tot sparring partner van de klant. Dat verlaagt de risico’s en draagt ook bij aan het goede imago van de branche.

Vanuit de branche stromen veel intercedenten door naar HR, accountmanagement of recruitment functies bij tal van organisaties. De veelzijdigheid van het vak blijkt een uitstekende basis te bieden om door te groeien.”

Wat vond jij zelf leuk in het vak?
“Echt contact leggen, me verdiepen in mensen en organisaties en dan de match maken. Verder kijken dan iemands cv, uitzoeken bij welk soort organisatie iemand werkelijk past. Begrijpen wie je kandidaat is en wie je klanten zijn. Tegelijk leren om kritisch en zakelijk te blijven, want het is een harde wereld. Niet iedereen is betrouwbaar, maar ook door die ervaringen groei je als mens.
Het draait in dit vak om een combinatie van empathie, mensen- en vakkennis, kennis van wet- en regelgeving, situaties kunnen inschatten en zakelijk kunnen opereren. Dat maakt het tot een compleet en mooi vak.”

SEU onderzoekt behoefte in de markt
“Uit onderzoek dat wij in 2015 hebben laten doen is gebleken dat de branche behoefte heeft aan borging van opgedane kennis. Wij zullen de komende periode onderzoeken hoe wij daar invulling aan kunnen geven. Daarnaast gaan wij inventariseren aan welke specialisaties behoefte is en hoe wij ervoor kunnen zorgen dat het examen passend is voor de gehele flexbranche. In het kader van duurzame inzetbaarheid zou het mooi zijn als je met het SEU diploma ook een streepje voor hebt bij een sollicitatie bij een payroll- of detacheringsbureau.”

Kortom, de SEU blijft actief in haar aansluiting bij de sector. Barbara Kramer draagt daaraan bij vanuit haar rol.

Voor wie het diploma nog niet heeft, luidt haar devies: “Kom je SEU halen en blijf jezelf en je team permanent bijscholen. Het is nodig, zinvol en het verdient zich altijd terug.”

Kijk voor meer informatie op www.seu.nl

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws

* Behaal het Seu examen door de opleiding van HelloFlex te volgen.

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.