Youbahn maakt competenties uitzendkrachten belangrijker

0
155

Youbahn maakt competenties uitzendkrachten belangrijker dan ervaring door lancering skillspaspoort
Youbahn
Youbahn, uitzendplatform voor flexibel werk, breidt haar platform uit met een skillspaspoort. Hiermee zet Youbahn de volgende stap in het professionaliseren van het flexibele uitzendplatform en speelt daarmee vroegtijdig in op de wens van de overheid om een skillspaspoort op de arbeidsmarkt te brengen.

Met de lancering van het paspoort krijgen opdrachtgevers meer inzicht in de kwaliteiten en competenties van de flexwerkers en of dit aansluit bij het type werkzaamheden. Daarmee worden zij geholpen om ook mensen te kiezen die in eerste instantie niet lijken te matchen op basis van werkervaring, maar wel op basis van vaardigheden. Op deze manier zijn zij in staat om hun personeelstekort op de korte termijn snel en efficiënt terug te dringen.

Competenties en skills steeds belangrijker
Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt ziet Youbahn bedrijven gedwongen worden om meer te kijken naar competenties en motivatie dan naar cv’s en diploma’s. Dit heeft ertoe geleid dat het ontwikkelen van het skillspaspoort nog hoger op de agenda is komen te staan. Het skillspaspoort is onderverdeeld in hard- en soft skills. Iedere opdrachtgever die een shift plaatst op het platform kiest per functie een aantal vereiste skills. Het voordeel voor de opdrachtgever is dat zij in een oogopslag het aantal opgedane skills zien wanneer een uitzendkracht op een shift reageert. De opdrachtgevers beoordelen na iedere gewerkte shift de flexwerkers en geven op het platform aan welke hard- en soft skills zij hebben laten zien. Op deze manier bouwen zij aan hun skillspaspoort.

Het skillspaspoort moet in de toekomst gaan dienen als bewijsmiddel voor geworven competenties, naast het klassieke cv. Medewerkers die werkervaring hebben opgedaan via Youbahn, kunnen tijdens hun zoektocht naar een vaste uitdaging het paspoort laten zien om onder andere hun werkervaring en competenties te tonen. Het streven is dat uiteindelijk in 2030 iedere student een Youbahn skillspaspoort heeft en dat dit net zo geaccepteerd is als bijvoorbeeld een cv of LinkedIn-profiel.

De lancering van het skillspaspoort is een belangrijke stap voor Youbahn. Ard Huininga, CEO bij Youbahn: “Wij zijn het eerste uitzendplatform in Nederland dat met een skillspaspoort werkt. Ik hoop hiermee Nederland wakker te schudden en aan te tonen dat je op basis van competenties en motivatie de juiste mensen kunt werven.

Naast dat dit een belangrijke maatschappelijke kwestie is, is het voor ons ook een groot voordeel dat wij nu nog beter opdrachtgevers en uitzendkrachten kunnen matchen. Door ons ruime aanbod aan shifts in verschillende branches zoals horeca, logistiek, bezorging en events, kan het voor een flexwerker soms lastig zijn om een keuze te maken. Met het skillspaspoort laat Youbahn de uitzendkracht ook zien welke, soms onverwachte, functies nog meer overeenkomen met hun vaardigheden.

Zo kan iemand met de skill ‘gastvrij’ ingezet worden in de horeca, maar ook bijvoorbeeld als receptionist. Met het toevoegen van het skillspaspoort krijgen zij een nog beter inzicht en hopen wij hen te helpen bij het maken van de juiste beslissing. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst. De lancering van het skillspaspoort is slechts het begin.”

Bron: Youbahn, persbericht 1 juni 2022

Lees ook
Het cv is steeds minder belangrijk