Welke vacatures stijgen of dalen in de pandemie?

0
1087

De pandemie remt het aantal vacatures op de arbeidsmarkt; het is 23% lager dan vorig jaar.

Er is vooral vraag naar vraag naar verpleegkundigen en schaarse profielen, volgens vacaturesite Indeed.

Sterke variatie per beroepsgroep
Het duurt enige tijd voordat de vertraging in de vacaturemarkt zichtbaar wordt in de officiƫle arbeidsmarktstatistieken. Toch geven data over vacatures al een eerste impressie van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De trends variƫren echter sterk per beroepsgroep en opvallend is dat technische en schaarse profielen juist een vlucht nemen.

Daling in vacatures voor beroepsgroepen sinds 3 april 2020

ā€œIn de eerste paar maanden zien we het aantal banen in Nederland stabiel blijvenā€, aldus Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux. ā€œSinds de corona-uitbraak zien we een sterke daling.ā€ Vanaf 3 april lag het aantal vacatures 23 procent onder de trend van vorig jaar.

Minder vacatures in veel beroepsgroepen
De Nederlandse vacatures zijn het meest gedaald in beroepsgroepen die direct te maken hebben met het coronavirus. De vertraging in het reizen heeft bijvoorbeeld een duidelijke invloed op de vraag naar werknemers in de luchtvaart en het toerisme in het algemeen. De beperkingen op restaurants en cafƩs hebben geleid tot een daling van bijna 54 procent van het aantal arbeidsplaatsen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Samenhangend zijn er fors minder vacatures met betrekking tot chauffeursdiensten en detailhandel.

Online verkoop en supermarkten
ā€œMensen bestellen massaal online hun producten, en supermarkten kunnen de vraag niet bijbenen. Er is dus vraag naar specifieke krachten. Deze nieuwe banen zullen het steile banenverlies elders echter niet compenseren, maar kunnen wel een oplossing vormen voor werkzoekenden.ā€

Top-10-toename-en-afname-in-vacatures-sinds-1-maart-tm-7-april-2020

Verpleegkunde en farmacie
Opvallend is dat de cijfers inmiddels ook lichte dalingen laten zien van vacatures in de verpleegkunde, en bijvoorbeeld de farmacie. Vissers: ā€œDit terwijl juist de gezondheidssector om hulp zit te springen, maar het gaat hier wel om functies met specifieke kwalificaties.ā€ Zo is de vraag naar specifiek ā€˜ic verpleegkundigeā€™ sinds begin maart met 28 procent toegenomen.ā€ De aanwas van die werknemers is echter beperkt, en er is weinig tijd en capaciteit om mensen aan te nemen en te trainen. Daarnaast staan andere takken van de gezondheidszorg ook op de rem, met een teruglopende vraag in de sector als gevolg. De daling is echter aanzienlijk minder dan we in andere sectoren zien.ā€

Sterke vraag naar technische en schaarse profielen
De top drie van banen met dagelijks gemiddeld de meeste vacatures sinds begin maart, wordt aangevoerd door verzorgende ig, gevolgd door werkvoorbereider en verpleegkundige. Als het gaat om de vacatures die in die periode het snelst zijn gestegen, bestaat de top drie uit plc programmeur (+126%), machinebouwer (+115%) en mechanical engineer (+44%). ā€œDeze vacatures hebben met elkaar gemeen dat er een specifiek en schaars profiel gevraagd wordt. We zien dat dit type banen nu juist een vlucht neemt.ā€

Grootste dip in horecavacatures
Bij vacatures die het meest in volume zijn afgenomen, voert ā€˜weekendhulpā€™ de lijst aan met een daling van 57 procent, gevolgd door kamermeisje (-51%) en medewerker bediening (-42%). ā€˜In de top tien dalers zien we ook vacatures voor cateringmedewerker, medewerker keuken, receptionist en horecamedewerker. Het directe effect van de maatregelen die de horeca hard rakenā€™, aldus Vissers.

Daling-in-vacatures-in-2020-vanaf-3-april-2020

Vacatures op Indeed Nederland ten opzichte van andere landen
De vertraging op de arbeidsmarkt is in veel landen duidelijk zichtbaar. Italiƫ ging relatief vroeg in lockdown en laat een daling van 31 procent van vacatures zien ten opzichte van vorig jaar. Opvallend is de relatief beperkte afname van de groei in Duitsland, waar het aantal vacatures 14 procent onder de trend van vorig jaar ligt. In het Verenigd Koninkrijk is het grootste effect te zien van afnemende groei, namelijk met ruim 36 procent.

Bron: Indeed 9 april 2020