UWV: vergroot kansen administratief medewerkers

0
119

UWV kan de werkkansen van voormalig administratief medewerkers vergroten. Dit schrijft UWV in het Kennisverslag 2018-12.

Op basis van gedragsinzichten met een eenvoudige interventie kan UWV WW’ers die werkzaam waren in een administratief beroep effectief helpen om breder naar werk te zoeken.

Administratieve functies verdwijnen
Door technologische veranderingen en robotisering verdwijnen er veel administratieve functies. Hierdoor is het voor WW’ers afkomstig uit een administratief beroep vaak lastig om weer werk te vinden.

Werkzoekgedrag
Het van belang dat deze WW’ers zich breder oriënteren op de arbeidsmarkt. Gedragswetenschappelijk onderzoek leert ons welke factoren mogelijk een rol spelen bij het veranderen van werkzoekgedrag. Gebrek aan kennis, onrealistisch optimisme en angst spelen een belangrijke rol bij het vasthouden aan zoekgedrag dat weinig kansen op een baan biedt. Op basis van deze inzichten heeft UWV een interventie ontwikkeld.

Praktijkexperiment
Een praktijkexperiment onder 1.861 oudere WW’ers met een administratieve achtergrond op maximaal mbo-niveau wijst uit dat een Werkmapbericht dat inspeelt op de belangrijke gedragselementen ervoor zorgt dat WW’ers met een relatief kansarm administratief beroep 37% meer naar andere, kansrijkere vacatures zoeken.

UWV bekijkt hoe deze interventie structureel kan worden ingezet.

Bron: UWV, 10 december 2018