SLUIT MENU

Werkgevers investeren meer in personeelsbehoud tegen personeelskrapte

6 op de 10 werkgevers hadden in 2023 last van de krapte op de arbeidsmarkt. Zij investeerden vooral extra in personeelsbehoud en de werving van nieuwe medewerkers. Ook namen ze vaker kandidaten aan die nog opgeleid moesten worden. Dit blijkt uit een grootschalig enquêteonderzoek van UWV onder werkgevers.

Onderwijs, zorg en bouw vaakst veel last van krapte

Hoewel de spanning op de arbeidsmarkt in 2023 iets afnam, lag het aantal vacatures nog ruim boven het aantal werklozen. Daarmee was er nog steeds sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt. Werkgevers in het onderwijs, de zorg en de bouw hadden hier het vaakst last van.

Extra focus op personeelsbehoud, werving en opleiding

Werkgevers die last hadden van de krapte, namen verschillende maatregelen om de effecten hiervan voor hun organisatie te beperken.

Top 5 van maatregelen:

  • extra inzetten op behoud van personeel (76%)
  • op een andere manier personeel werven (69%)
  • eerder kandidaten aannemen die nog opgeleid moeten worden (68%)
  • meer naar vaardigheden van sollicitanten kijken en minder naar werkervaring of diploma’s (62%)
  • in vacatureteksten meer benadrukken wat de organisatie te bieden heeft (60%)

Iets minder dan de helft van de werkgevers die hinder hadden van de krapte, bood sollicitanten betere arbeidsvoorwaarden: 3 op de 10 werkgevers verhoogden het loon (waaronder bonussen of toeslagen), 13% paste de secundaire arbeidsvoorwaarden aan.

Maatregelen verschillen per sector

De maatregelen die werkgevers namen om de krapte op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden, waren per sector verschillend. Zo boden horecawerkgevers hun sollicitanten vaak betere arbeidsvoorwaarden. Werkgevers in de bouw, de zorg en het openbaar bestuur huurden daarentegen relatief vaak meer zzp’ers in.

  • Het hele onderzoek is hier te vinden.
Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.