UWV: Overstapberoepen voor verkopers

0
54

Veel verkopers in warenhuizen en winkelketens zijn de afgelopen jaren hun baan kwijtgeraakt. Vooral veel 50-plussers raakten werkloos.

Deze groep komt moeilijker aan het werk dan jongere verkopers, meldt UWV. Toch zijn er nog steeds verkoopberoepen die kansen bieden aan werkzoekenden van 50-plus. Ook buiten de retail zijn er mogelijkheden voor deze groep.

Zie Overstapberoepen voor verkoopmedewerkers 50+

Kansen voor verkopers met specifieke productkennis
Vooral in specifieke segmenten van de retail ontstaan vacatures. Zo zijn er op dit moment veel bouw-gerelateerde vacatures, omdat de bouw sterk aantrekt. Denk bijvoorbeeld aan functies als verkoper van badkamers en sanitair, verkoopmedewerker keukens, verkoper van ijzerwaren en gereedschappen en verkoper in bouwmarkten. Hierbij wordt vaak gevraagd om affiniteit met dit soort producten en specifieke (technische) productkennis.

Ook in de functies verkoper optiek, verkoper van auto’s en verkoper van elektronica zijn er momenteel gunstige kansen op een baan. Daarnaast ontstaan er meer vacatures voor verkoopmedewerkers delicatessen. Voor deze beroepen geldt eveneens dat specifieke adviesvaardigheden belangrijk zijn.

Kansen in logistiek, sales en groothandel
Ook in niet-verkoopberoepen liggen er kansen voor 50-plussers. Er liggen mogelijkheden in andere beroepen in de retail (bijvoorbeeld als bedrijfsleider in een supermarkt) of in de logistiek. Ook in commerciële beroepen als sales adviseur of callcentermedewerker zijn er kansen op werk. Bovendien kan er worden gedacht aan een overstap naar de groothandel. In deze sector werken relatief meer 50-plussers dan in de retail.

Bron: UWV, 6 oktober 2017