UWV: arbeidsmarktontwikkelingen september 2018

0
294

Volgens UWV is er sprake van toenemende spanning op de arbeidsmarkt. UWV meet deze spanning aan de hand van de verhouding tussen vraag naar arbeid en aanbod van arbeid.

Dit staat in de publicatie Duiding arbeidsmarktontwikkelingen, september 2018. De belangrijkste punten uit de publicatie:

Meer vraag
De vraag naar arbeid neemt sterk toe: eind juni was er een recordaantal van 251.000 openstaande vacatures. Het aantal werkenden is in een jaar tijd met 200.000 toegenomen. Daarvan hebben er 159.000 een vast contract. Door de solide economische groei durven werkgevers meer vast personeel aan te nemen. Ook het aantal uitzenduren blijft toenemen.

Minder aanbod
Het aanbod van arbeid neemt af: de werkloosheid daalt, evenals het aantal WW-uitkeringen. Het aantal personen met een kortdurende WW-uitkering daalt sneller dan het aantal personen met een langdurige WW-uitkering. Vooral WWā€™ers van 50 jaar en ouder komen, als ze eenmaal werkloos zijn, moeilijker aan het werk.

Openstaande vacatures naar beroepsklasse, bron UWV, CBS en Jobfeed, september 2018

Spanning toegenomen
Door de toename van het aantal vacatures en de daling van het beschikbare aanbod is de spanning op de arbeidsmarkt verder toegenomen. Er is sprake van een krappe arbeidsmarkt. Een toenemend aantal werkgevers ervaart problemen met het vinden van geschikt personeel. Een toenemend aandeel van de werkende beroepsbevolking werkt in een beroepsgroep waar de arbeidsmarkt krap is. Bovendien breidt de krapte zich uit over steeds meer arbeidsmarktregioā€™s.

Techniek en transport
De meeste openstaande vacatures zijn op dit moment in de techniek (74.800) en transport en logistiek (28.900). Samen zijn deze sectoren goed voor meer dan 40% van de vacatures. In transport en logistiek is bovendien de procentuele stijging het grootst (+35%). Er zijn
veel vacatures voor vrachtwagenchauffeurs en heftruckchauffeurs. In de techniek is de absolute stijging het grootst (+16.700). Er zijn veel vacatures voor personeel in de bouw en voor monteurs.

Bron: UWV, 24 september 2018