Eigen online academy maakt opmars in de uitzendbranche

4
791

Eigen online academy maakt opmars in de uitzendbranche
De uitzendbranche concurreert vanouds sterk op prijs, maar zoekt tegenwoordig vaker naar kwaliteit in toegevoegde waarde om zich te onderscheiden van concurrenten. Steeds meer uitzendbureaus en payrollbedrijven kiezen er daarom voor hun propositie te versterken met een eigen Online Academy. De academy wordt ingezet voor de onboarding van nieuwe medewerkers en het opleiden van zowel flex- als vaste medewerkers. In dit artikel wordt ingegaan op deze trend.

Aantrekkende arbeidsmarkt
Economische veranderingen hebben een sterke invloed op de uitzendbranche. Tijdens de recente crisisperiode (2007 – 2013) daalde het aantal uitzendkrachten sterk. Nu de economie in Nederland weer aantrekt, is de uitzendbranche ook weer één van de eerste en grootste groeisectoren.

De werkzaamheden nemen toe voor uitzendbureaus en payrollbedrijven, waardoor de vraag naar flexkrachten groeit. Nieuw talent is gewild. Voor uitzenders is het zaak om zich van de concurrentie te onderscheiden door zich als interessante partij voor potentiële flexkrachten te profileren. Het aanbieden van training- en opleidingsmogelijkheden is daarvoor een goede oplossing.

Scholingsbestedingsverplichting
Naast het concurrentievoordeel dat leidt tot meer aandacht voor training en opleiding, spelen ook afspraken in de uitzendcao’s een rol. Onder de ABU CAO is de uitzendonderneming verplicht 1,02 % van het in het desbetreffende jaar aan uitzendkrachten werkzaam in fase A verschuldigde brutoloon te besteden aan scholing van uitzendkrachten. In de NBBU CAO voor uitzendkrachten is een Scholingsbestedingsverplichting opgenomen. Deze cao-bepaling verplicht uitzendondernemers om 1,02% van het feitelijke loon van flexkrachten aan training en opleiding te besteden. Uitzendondernemers kunnen aan deze verplichting voldoen door 1,02% in eigen beheer uit te voeren of om 0,8% van de loonsom aan de Stichting Opleiding & Ontwikkeling Flexbranche (STOOF) af te dragen. STOOF biedt vervolgens onder uitzendkrachten met een opleidingsniveau van MBO-4 of lager een voucher aan die besteed kan worden op het opleidingsportaal van STOOF.

Opkomst van eigen online academies
Een deel van de uitzenders investeert het geld dat zij verplicht zijn te besteden aan scholing liever zelf. Om aan de scholingsverplichting te voldoen, kopen uitzenders in dat geval externe trainingen in.
Daarbij lopen zij nog wel eens aan tegen compliance en/of ze hebben zij soms moeite om aan te tonen dat zij aan de verplichting voldoen; de administratie kan complex zijn.

Uitzendbureaus en payrollers zoeken daarom naar nieuwe manieren om het budget dat zij moeten reserveren voor training en opleiding effectiever uit te geven. Zij stappen steeds meer over van het inkopen van losse trainingen naar het opzetten van een eigen online academy. Een online academy stelt uitzenders in staat om een online leeromgeving te creëren, waarbij flexkrachten keuze hebben uit een gehele trainingsbibliotheek in plaats van een beperkt leeraanbod. Daarnaast kunnen uitzenders met een eigen online academy de administratie rondom trainingen vereenvoudigen, waardoor zij hun scholingsactiviteiten beter kunnen verantwoorden.

Online Academy om propositie te versterken
Een online academy biedt uitzenders ook een concurrentievoordeel dat gebaseerd is op toegevoegde waarde. De academy stelt uitzenders bijvoorbeeld in staat om een deel van het onboardingsproces via de academy aan te bieden. Een extra dienst richting opdrachtgevers die zorgt dat flexkrachten sneller ingewerkt zijn.

Daarnaast maakt een online academy de uitzender aantrekkelijker voor de flexwerkers, doordat hen continu ontwikkelmogelijkheden worden aangeboden. Last but not least dragen uitzenders hierdoor bij aan de ontwikkelingsmogelijkheden en duurzame inzetbaarheid van hun uitzendkrachten.

Nienke Aning, L&D expert, werkzaam bij StudyTube

4 REACTIES

  1. Jammer alleen dat er geld verknoeid wordt aan dit soort platformen, waar de meeste uitzendkrachten niet op zitten te wachten. Zelf ben ik al 10 jaar bezig om een beroepsgerichte opleiding te verkrijgen via het uitzendbureau. Maar nu wordt me zo’n belachelijk iets als studytube aangeboden waarbij ik filmpjes moet kijken om iets te leren. Ten eerste kun je het niet lezen zonder apparatuur. Ten tweede is het op de meeste toestellen niet te doen. En ten derde heb je er een breedband verbinding zonder datalimiet voor nodig. Ik zeg afstorten naar STOOF. Dit omdat STOOF mensen kan helpen zonder geldige startkwalificatie. En daar is veel meer winst te halen dan een HBOer een cursus Word, Excel of Solliciteren te bieden.

  2. Beste T. van der Graaff,
    Dank voor je reactie en jammer dat je op deze manier over leerplatformen denkt. Graag zou ik een paar dingen ophelderen. Ten eerste zijn online video’s uiteraard geen vervanging voor een beroepsgerichte opleiding. Ten tweede kan de uitzender via Studytube alle leervormen (online en klassikaal) aanbieden.
    Als je nog vragen hebt, laat het ons vooral weten.
    Fijne feestdagen!
    Groet, Nienke

  3. Beste Nienke,

    Deze advertorial gaat over een “eigen” online academy.

    Ten eerste is de academy waar ik het over heb Studytube, waar jouw stukje ook over gaat, aangezien je er werkt.

    Ten tweede is er niets “eigen” aan omdat het een platform van Studytube is.

    Ten derde is en blijft mijn verhaal over jullie online academy overeind.
    Het is geldverkwisting die beter aan een serieus iets als STOOF of echte opleidingen gespendeerd kan worden.

    Al je goede bedoelingen ten spijt is het gewoon een comercieël bedrijf dat een gat in de markt heeft gevonden om het geld dat de uitzenders verplicht moeten uitgeven op te slurpen.

    Dit doen ze met graagte om hun mooie zogenaamde ik ben een goede werkgever motto te kunnen staven met een lege huls. Van buiten lijkt het heel wat, maar in het echt is het gewoon niets, waar je ook nog eens helemaal niets aan hebt. En doordat ze al een contract met jullie hebben is het handig om dan ook de overige diensten die jullie zoals je zegt aanbieden bij jullie afnemen.

    Als laatste zou het me niets verbazen dat jullie eigenlijk een dochter bedrijf van één van deze uitknijpbureau’s zijn, zodat ze hun geld maximaal door kunnen sluizen naar de aandeelhouders.

    De beste wensen voor het nieuwe jaar!
    En hopelijk gaat het geld dat er onder mijn naam verspillen dit jaar naar een serieus iets.

  4. Geachte meneer van der Graaff,

    Dank voor je bericht. Veel organisaties in de flexbranche nemen training en opleiding van hun medewerkers serieus. Zij trachten hierbij invulling te geven aan het realiseren van deze leerdoelstellingen en doen dit op een manier die naar hun inschatting het beste aansluit bij de behoeften van hun medewerkers.

    Wij hebben, net als STOOF, het doel om uitzenders in staat te stellen, uitzendkrachten betere opleiding- en ontwikkelmogelijkheden aan te bieden. Dit gedeelde doel vullen wij echter beide op een andere manier in, o.a. door een verschillend leeraanbod aan te bieden.

    Het is spijtig om te horen dat jouw ervaringen helaas niet positief zijn en ik begrijp dat je graag cursussen via STOOF wilt volgen. Je kunt dit m.i. het beste aankaarten bij jouw werkgever.

    Voor verdere vragen of opmerkingen, wil ik je vragen om direct contact met ons op te nemen via info@studytube.nl.

    Met vriendelijke groet,
    Nienke

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here