"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

EU-uitzendkrachten duurzaam inzetbaar, hoe pak je dat aan?

Marga Hendriksen
Marga Hendriksen

EU-uitzendkrachten duurzaam inzetbaar maken en houden. Hoe breng je het onder de aandacht? En hoe pak je dat aan?

In dit blog vertelt Marga Hendriksen, HR-specialist van AB Midden Nederland, over hun aanpak van duurzame inzetbaarheid. Klanten tonen interesse. Nu de uitzendkrachten nog zien te overtuigen van het nut ervan. Dat is extra lastig als het om arbeidsmigranten uit andere EU-landen gaat. Taal en cultuur zijn een drempel, maar toch… als er één schaap over de dam is, volgen er meer. En er zijn vouchers beschikbaar voor opleidingen.

AB Midden Nederland is als coöperatie met name actief in de agrarische sector. Als personeelsbemiddelaar zijn we ook in de sectoren techniek, bouw & infra, logistiek & magazijn, groen en food & productie goed vertegenwoordigd.

Samenwerken zit in het DNA bij AB Midden Nederland. Daarom werk ik hier ook met zoveel plezier als HR medewerker. Sinds september 2018 werk ik samen met drie DI-specialisten mee aan het project de Duurzame Uitzendkracht, een van de mooie projecten van Doorzaam. Een project waarbij opdrachtgevers, uitzendkrachten en AB Midden Nederland met Duurzame Inzetbaarheid aan de slag gaan.

De opdrachtgevers waren snel aan boord. Zij zijn benieuwd hoe AB Midden Nederland met Duurzame Inzetbaarheid omgaat en willen graag advies. Door met elkaar in gesprek te gaan, brengen we elkaar op ideeën en leren we van elkaar. Het helder maken van de verwachtingen, dat komt ook de duurzame inzetbaarheid van de uitzendkracht ten goede.

Vol enthousiasme gingen we verder aan de slag. Onze uitzendkrachten zijn veelal EU-medewerkers. Bij AB Midden Nederland zijn we dus gewend om met verschillende talen en culturen om te gaan. In de voorbereiding werden vragenlijsten in het Pools vertaald en de workshop voor de uitzendkrachten in het Engels gemaakt.

Goed voorbereid dus, nu de uitzendkrachten nog ‘even’ uitnodigen…
Tja, wat we ons vooraf al gerealiseerd hadden, bleek in de praktijk te gebeuren. Duurzame Inzetbaarheid is best een lastig begrip, niet alleen in het Nederlands, het geldt voor iedere taal. En deze groep EU-medewerkers komen soms in Nederland met het idee om hier een aantal maanden of jaren te werken en daarna terug te keren. Dat maakt het extra uitdagend om betrokkenheid te krijgen. Het liep niet direct storm met aanmeldingen voor het project.

Gelukkig zijn er genoeg deelnemers die anderen later kunnen inspireren. Zij waarderen met name de aandacht en de opzet van het project. Door met elkaar in gesprek te gaan, leren de uitzendkrachten van elkaar. Ook de DI-specialist leert de uitzendkrachten beter kennen en ontdekken wat voor hem/haar belangrijk is. Hierdoor kan hij/zij de uitzendkracht nog beter ondersteunen. Door samen met hen te kijken naar hun inzetbaarheid worden uitzendkrachten uitgedaagd hier zelf ook over na te denken. Deelnemers vonden het hierdoor ook verfrissend. Tijdens de workshop bieden we vrijblijvend een voucher voor een opleiding aan. Dit maakt dat uitzendkrachten zich echt serieus genomen voelen in hun loopbaan ondersteuning.

Een van de DI-specialisten, Jaco Muijs, gaf onlangs de DI-workshop. Een medewerker van wie hij het niet direct verwachtte, was getriggerd door de workshop. Hij wil nu een opleiding tot lasser volgen. Samen pakken ze dit op. Jaco gaat hierdoor zelf enthousiaster met zijn DI-workshops en gesprekken verder. En de medewerker heeft hierdoor meer (duurzame) mogelijkheden in de toekomst. Misschien wil hij bij een volgend project wel als ambassadeur worden ingezet… kortom, wordt vervolgd.

Marga Hendriksen, HR-specialist AB Midden Nederland

Flexnieuws geeft ruimte aan auteurs die een artikel willen plaatsen op Flexnieuws.