"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Meerderheid werkzoekenden ontmoedigd door lange vacatureteksten

Bijna 6 op de 10 sollicitanten vinden vacatureteksten te lang. Daarnaast zegt 4 op de 10 dat het taalgebruik onnodig moeilijk is. Daardoor reageren minder mensen op deze vacatures. Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank.

Bijna 6 op de 10 sollicitanten vinden vacatureteksten te lang. Daarnaast zegt 4 op de 10 dat het taalgebruik onnodig moeilijk is. En dat heeft een nadelig gevolg voor het aantal sollicitanten op een vacature. Meer dan 60 procent zegt namelijk eerder te solliciteren op een bondige en heldere vacaturetekst. Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank.

Werkgevers maken het sollicitanten onnodig moeilijk

De huidige arbeidsmarkt is erg krap. Voor iedere 100 werklozen zijn er 114 vacatures, dat blijkt uit de meest actuele CBS-cijfers. “Wil je als werkgever personeel aannemen? Dan moet je het de sollicitant zo eenvoudig mogelijk maken”, zegt Sharita Boon, directeur bij Nationale Vacaturebank en Intermediair. “Een goed salaris, extra vergoedingen en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Bedrijven doen flink hun best om personeel binnen te halen. Maar vervolgens weten ze dit niet goed over te brengen in de vacaturetekst. Dat is natuurlijk zonde.”

Daarnaast denkt Sharita Boon dat bedrijven al lange tijd worstelen met teksten voor openstaande functies. “Je ziet nog altijd dat vacatureteksten vol staan met vaktaal. Ik vind dat onbegrijpelijk. Onderzoek na onderzoek laat zien dat gemiddeld Nederland over taalniveau B1 beschikt. Vrij vertaald gaat het dan om eenvoudig Nederlands. Gebruik je vaktaal, wollig taalgebruik of is je tekst onnodig lang? Dan sluit je een hele grote groep potentiële sollicitanten uit. Op de huidige arbeidsmarkt kun je je dat simpelweg niet veroorloven.”

Vacatureteksten staan vol met clichés

Uit het onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank blijkt dat ruim 60 procent eerder solliciteert op een heldere vacaturetekst. In praktijk blijkt de vacaturetekst een uitdaging voor werkgevers. Aaltje Vincent is sollicitatie-expert. Volgens haar staan er in vacatureteksten te veel clichés en dat is problematisch: “Als sollicitant heb je behoefte aan duidelijkheid. Solliciteren doe je namelijk in de hoop op een beter leven. Daarom wil je dat een vacaturetekst je raakt in je hart en dat doe je niet met clichés.”

Aaltje Vincent denkt dat er binnen bedrijven niet genoeg expertise is. “Een goede vacaturetekst schrijven is moeilijk. Vaak ligt er een oude tekst op de plank die wordt hergebruikt. Dat werkt vaak niet.”

Wat maakt een goede vacaturetekst? “Geef altijd actuele praktijkvoorbeelden en vermijd de meest voorkomende clichés. Termen als flexibel, dynamisch en een jong team zie ik bijvoorbeeld veelvuldig voorbijkomen. Geef in plaats van een weinigzeggende term als flexibel een praktijkvoorbeeld uit je eigen organisatie. Ga in gesprek met je werknemers. Wat vinden zij? Hoe ervaren ze hun werk? Met die informatie kun je vervolgens een tekst schrijven die mensen aanspreekt,” zegt Aaltje Vincent.

Sharita Boon, directeur bij Nationale Vacaturebank en Intermediair, denkt daarnaast dat werkgevers in vacatureteksten vaak beloftes maken die ze niet kunnen waarmaken. Zij is dan ook van mening dat je vooraf goed onderzoek moet doen naar je doelgroep. “Wanneer je weet tegen wie je het hebt, weet je ook wat je wel en niet waar kunt maken. Spreek daarbij de taal van je doelgroep oftewel sla de juiste toon aan. Daarmee heb je een veel grotere kans om de kandidaten te vinden die je zoekt.”

De kracht van een salarisindicatie

Sharita Boon benadrukt dat je salaris altijd moet vermelden in je vacaturetekst. “Zoek je een nieuwe baan? Dan wil je dat deze aansluit bij je financiële doelen. Het is één van de eerste onderdelen waar kandidaten naar kijken als ze besluiten wel of niet te solliciteren op een vacature. Niet alleen voor de werknemer werkt een salarisindicatie positief. Ook voor de werkgever. Je weet liever op voorhand of iemand wel of niet past. Plus: vacatures inclusief salarisindicaties ontvangen ook nog eens meer reacties.”

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *