SLUIT MENU

Voeg wat Booking.com toe aan je vacatureteksten

Voeg wat Booking.com toe aan je vacatureteksten

Marcel Otto
Marcel Otto

Door Marcel Otto, Kollektif Media

Stel, je zoekt een hotel op Booking.com. Je voert je bestemming in, krijgt een overzicht van beschikbare hotels en bij de helft van deze hotels staat bij de kamerprijs: ‘marktconform tarief’. Hoe groot is de kans dat je eerst een ander hotel bekijkt voor je hier doorklikt?

Wat gebeurt er op een vacaturesite, denk je? Het aanbod voor werkzoekenden is er enorm. Volgens Indeed kun je op 45% meer sollicitaties rekenen als je een salarisrange opneemt. Toch wordt salaris in maar de helft van de vacatures concreet gemaakt.

Samen met de NBBU deden we afgelopen maanden onderzoek naar arbeidsvoorwaarden in vacatureteksten. Als werkgever of bemiddelaar liggen daar nog volop mogelijkheden om aan te sluiten op de behoeftes van je ideale kandidaten.

De belangrijkste bevinding van ons onderzoek is in feite dat de meeste vacatures wel wat Booking.com kunnen gebruiken.

Wat zie ik namelijk voor concrete informatie als ik een hotel zoek op Booking.com?

  1. Prijs voor kamer? Check!
  2. Sfeerfoto’s van het hotel? Check!
  3. Sfeerfoto’s van de kamer? Check!
  4. Routebeschrijving? Check!
  5. Faciliteiten? Check!
  6. Cijfers en testimonials van andere gasten? Check!

Hoe gaat dat in vacatureland? Laten we de vergelijking maken:

  1. Salaris? Soms…
  2. Werksfeer? Mwah…
  3. Beschrijving van werkzaamheden? Check!
  4. Ontwikkelmogelijkheden? Nope.
  5. Secundaire voorwaarden? Mondjesmaat.
  6. Collega’s aan het woord? Te veel moeite…

Booking.com pakt het duidelijk beter aan. Niet alleen maken ze essentiële informatie concreet. Ze onderbouwen dit verder met sfeerbeelden.

Is een vacature zoveel anders? In feite niet. In de huidige arbeidsmarkt kun je er niet omheen om je doelgroepen goed te kennen en te weten wat zij willen. Vervolgens is het aan jou om te laten zien dat je daarin kunt voorzien. Doe je dat het beste, dan ben je spekkoper.

Elke kandidaat heeft zijn of haar eigen behoeftes, wensen en eisen. Hoe beter je deze kent, hoe beter je je arbeidsmarktcommunicatie, waaronder je vacatures, kunt afstemmen op je doelgroepen.

Het UWV meldde deze week dat ruim de helft van de vacatures steeds moeilijker te vervullen is. In veel gevallen komen er op vacatures maar weinig reacties binnen. Werkgevers passen daarom maar hun arbeidsvoorwaarden aan. Misschien doen zij er beter aan het kunstje af te kijken van Booking.com. Leg je potentiële kandidaten eerst eens uit wat de voorwaarden die je biedt precies betekenen.

Lees ook
Bijna zes op de tien vacatures moeilijk vervulbaar
NBBU onderzoek: arbeidsvoorwaarden ondergeschoven kindje in veel vacatureteksten

Flexnieuws geeft ruimte aan auteurs die een artikel willen plaatsen op Flexnieuws.