"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Nederlandse vacatureteksten scoren dikke onvoldoende

Nederlandstalige vacatureteksten presteren ondermaats; met een rapportcijfer van gemiddeld 4,2 zelfs een dikke onvoldoende. Dat zeggen taalbureau Scoren met Woorden en recruitmentbureau Purple Squirrel Effect.

In de huidige arbeidsmarkt zetten organisaties alle zeilen bij om het personeelstekort op te lossen. “Het is daarom opvallend dat de vacaturetekst nog altijd tekortschiet”, vinden taalbureau Scoren met Woorden en recruitmentbureau Purple Squirrel Effect. Zij analyseerden en beoordeelden 960 vacatureteksten uit 7 diverse sectoren. Het gemiddelde rapportcijfer dat ze gaven was een 4,2.

Vacatureteksten hebben al jarenlang een negatief imago. Vaak worden de teksten bestempeld als saai, weinig vernieuwend en incompleet. Daarnaast zijn ze doorspekt met clichés en jargon. “Het doel van dit onderzoek was ontdekken of het echt zo slecht is gesteld met de kwaliteit van vacatureteksten, zelfs in deze krappe arbeidsmarkt”, aldus Nicol Tadema, tekstspecialist bij Scoren met woorden.

Vacatureteksten overheid scoren net voldoende

De overheid scoort in hun onderzoek het hoogst met een 5,1 voor hun vacatureteksten. Dit is onder andere te danken aan de volledigheid van de teksten. Toch zorgde dit ook voor minpunten, omdat de teksten 2 keer zo lang waren als aan te raden. Tadema: “In veel gevallen leek het erop dat de overheid in de tekst liever risico’s wil uitsluiten, dan dat zij mensen wil oproepen om te reageren.”

De laatste plaats is weggelegd voor 2 sectoren: de Retail en Horeca & Toerisme. Deze sector blijft steken op een 3,6. Opvallend is dat binnen de Retail in geen enkele vacaturetekst een sluitingstermijn wordt benoemd. Binnen de sector Horeca & Toerisme zijn wel bonuspunten verdiend door enkele quotes van toekomstige collega’s. Toch waren er op de overige onderdelen geen positieve uitschieters.

Meetfactoren

Elke vacaturetekst is beoordeeld op 26 onderdelen, waaronder wel of geen salarisvermelding, het aantal clichés en het taalniveau.

In 98% van alle teksten is het taalniveau boven B1-niveau. Dit taalniveau wordt aangeraden omdat het bijdraagt aan inclusieve werving, het aantal sollicitaties verhoogt en bijdraagt aan het maken van een goede match. Mitch Gielen, directeur van Purple Squirrel Effect: “Zorgwekkend, zeker nu 1,6 miljoen Gen-Z’ers de arbeidsmarkt betreden en uit ander onderzoek blijkt dat de leesvaardigheid bij jongeren afneemt.”

Naast te lange zinnen en passieve zinnen, worden er onnodig veel moeilijke woorden gebruikt. Dit valt vooral op bij overheidsteksten: deze teksten bestaan voor 13,6% uit moeilijke woorden. In de technische sector ligt dit het laagst met 11,6% moeilijke woorden.

Het meest gebruikte cliché is ‘flexibel’, direct gevolgd door ‘uitdaging’ en ‘op zoek’. Het gemiddelde aantal clichés per vacature was zes.

Bij het kiezen van een nieuwe baan is werksfeer een belangrijke pull factor. Toch blijft het over deze factor in vacatureteksten vaak bij zinnen als: ‘er heerst een informele werksfeer’ of ‘je komt te werken bij een leuk team’. Geen van de sectoren scoorde punten op dit onderdeel.

Geen verrassing

Hoe kan het dat de kwaliteit van de vacaturetekst ondermaats is? Arjan Elbers, voorzitter van Recruiters United: “Werkgevers laten het schrijven van de vacaturetekst vaak over aan de recruiter of HR-medewerkers. Deze professionals hebben vaak niet de tijd en het talent van een goede tekstschrijver.”

Dat de vacaturetekst een dikke onvoldoende scoort, is geen verrassing voor tekstschrijver Tadema. “En toch blijft het onbegrijpelijk, omdat de waarde van de vacaturetekst in het wervingsproces enorm is. Met de juiste woorden kan je ook passieve werkzoekenden in beweging brengen. Ook in deze arbeidsmarkt.”

Het complete rapport met onderzoeksresultaten is hier te downloaden.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *