"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Baansuggestie tool biedt laagdrempelig loopbaanadvies

Robert van El
Robert van El

Baansuggestie tool biedt laagdrempelig loopbaanadvies

Interview met Robert van El, oprichter/eigenaar van Nationale Beroepengids.nl

In 2010 startte hij de website NationaleBeroepengids.nl. Vorig jaar kwam hij met de tool Omschoolwijzer. Een praktische vervolg daarop is de nieuwe tool Baansuggestie.
Waarom?

“De arbeidsmarkt verandert in hoog tempo. De coronacrisis heeft mensen ervan bewust gemaakt dat hun loopbaan zomaar opeens kan veranderen,” zegt Robert. “Veel meer mensen dan voorheen tonen nu interesse voor omscholingsmogelijkheden naar een beroep binnen of buiten hun sector, dat voldoende werkkansen biedt.

Zelf vind ik het thema omscholing al jaren interessant. Ik heb me er uitgebreid in verdiept, onder andere via mijn podcast serie ‘The Great Reskill’. Binnen de site NationaleBeroepengids.nl hebben wij concrete informatie over omscholing beschikbaar gesteld. Die koppelen wij aan informatie over 2577 beroepen en 39 sectorenberoepen.

Baansuggestie, onze nieuwste tool, bieden wij voor iedereen die omscholing overweegt of die een passende baan wil vinden bij zijn of haar interesse en skills.”
It isn't where you came from, its where you're going that counts
Zoektocht naar werk verandert
“Veel mensen hebben in het coronajaar een carrièreswitch gemaakt, omdat ze daartoe werden gedwongen. De werkkansen in hun eigen sector of werkgebied waren er niet of zeer beperkt. Daarom lag hun volgende baan niet automatisch in het verlengde van hun vorige baan. Het uitgangspunt voor hun banenzoektocht was veranderd. Waar is werk? Welk type werkomgeving past bij mijn persoonlijkheid en mijn competenties? Zulke vragen werden het uitgangspunt voor het vervolg van hun loopbaan. Ook al sloot hun cv en opleidingsprofiel niet perfect aan op een mogelijke nieuwe baan, hun interesse, competenties en skills en vooral hun ontwikkelingsmogelijkheden gaven de doorslag om een compleet nieuwe richting in te slaan.

Ik denk dat dit nieuwe uitgangspunt om werk te vinden steeds normaler worden.

Een skillspaspoort dat met je meegroeit, gaat op lange termijn ook het cv, zoals wij dat nu kennen, vervangen. Dat voorzie ik. Niet de opleidingen die je hebt gedaan in het (soms verre) verleden bepalen je werkkansen, maar de bereidheid tot omscholing. Die levert nieuwe concrete baankansen op. Daarvoor moet je wel makkelijk informatie kunnen vinden over sectoren, beroepen en (om)scholingstrajecten. Dat soort informatie vind je op onze site.”

Baansuggestie

Stapsgewijs door de tool
“Wil je suggesties zien voor een nieuwe baan of een nieuw beroep, dan krijg je die aan de hand van een aantal vragen en antwoorden, waaruit je kunt kiezen. Samen leiden die tot passende baansuggesties en omscholingsinformatie. Om welke vragen draait het, stapsgewijs?

1. Wie ben je qua persoonlijkheid? Welke van de negen persoonlijkheidsprofielen uit het Enniagram passen bij jou, eventueel in combinatie met elkaar?

2. Welke skills heb je? Keuze uit hard skills (opleidingen) en soft skills (sociale vaardigheden, nauwkeurigheid, doelgerichtheid en dergelijke).

3. Wat wil je graag doen? Keuze uit sector(en) en beroepen, die passen bij het persoonlijkheidsprofiel en de skills die je hebt aangeklikt.

4. Heb je een voorkeur voor kansrijke beroepen? Dan worden die hoger geplaatst in de baansuggesties.

5. Wil je ontbrekende skills en vaardigheden ontwikkelen voor de banen in deze sector? Zo ja, bekijk dan de concrete (om)scholingsinformatie.

Baansuggesties
“Een voorbeeld: iemand die nu als medewerker bediening in de horeca werkt, kan via onze tool baansuggesties krijgen zoals telecomshop medewerker, facilitair medewerker, commerciële binnendienst, thuiszorgmedewerker, verpleegkundige en helpdeskmedewerker. Deze vacatures worden getoond omdat er – in dit geval – overeenkomsten zijn in het benodigde persoonstype- en het competentieprofiel. De baankansen voor verpleegkundigen zijn momenteel goed, daarom tonen wij zo’n vacature hoger dan de andere baansuggesties. Wanneer de bezoeker ook de ‘omscholingsvacatures’ aanklikt, verschijnt daarnaast nog de vacature ‘verpleegkundige thuiszorg in opleiding’.”

Wat is jouw loopbaanprofiel?
“Ik heb zelf lang in de recruitmentwereld gewerkt, met name in recruitment voor finance en IT-professionals. De vacatureteksten van klanten waren vaak te kort, te wollig of teveel jargon om mensen concreet te kunnen informeren. Ik bedacht dat er behoefte was aan een informatieve website waarin beroepen worden ingedeeld in onderdelen: wat houdt het in, welke competenties heb je nodig en welk salaris kan je ermee verdienen. In 2010 ben ik de ontwikkeling van die site gestart samen met mijn toenmalige businesspartner die kennis had van SEO (zoekmachines). Na een jaar zijn wij in goede harmonie uit elkaar gegaan. Sinds 2011 ben ik eigenaar van de site NationaleBeroepengids.nl.”

Businessmodel
“Binnen NationaleBeroepengids.nl werken we samen met een mix aan adverteerders en partners. Voor de opleidingen werk ik samen met Springest. Voor de vacatures werk ik met Monsterboard, NationaleVacaturebank, Joblift en Adzuna. Op basis van het algoritme worden hun vacatures getoond en dat levert ons advertentieinkomsten.

Soms is er ook een samenwerking met Bol.com als het gaat om boeken die bij een beroep passen. De vacaturesites betalen per click. Met Springest hebben wij een revenu share deal gesloten. Wanneer mensen een opleiding kopen, krijgen wij een percentage van de omzet die zij halen via onze site.”

Onderhoud van de site en de tools
“Ik werk intensief samen met Peter Koelewijn, die praktisch fulltime aan de slag is voor NationaleBeroepengids.nl en ook de nieuwe tool heeft ontwikkeld. De backend onderhouden we samen met een aantal developers, die wij inhuren van een Nederlands bureau. Voor content werken we met freelancers.”

Podcast “The Great Reskill”
“Ik las het boek ‘Jouw baan gaat verdwijnen en dit is de oplossing’ van Andrew Yang. Het gaat over de effecten van de digitale revolutie op de arbeidsmarkt.
Dat vond ik enorm interessant en leerzaam. Ik ben gestart met het maken van een podcast serie over omscholingsvraagstukken. Hiervoor doe ik interviews met wetenschappers en deskundigen, landelijk en regionaal. Zo volg ik zelf de ontwikkelingen en kan ik die inzichten met mensen delen. Bovendien krijg ik daarmee zelf ook een nieuwe vaardigheid. Want voor mij geldt hetzelfde als voor iedereen: leren en ontwikkelen, dat heb ik nodig om bij de tijd te blijven. Ik vind het spannend, maar ook ontzettend leuk. Ik heb helemaal de smaak te pakken!”

Interview: Hinke Wever

Lees ook
UWV kansrijke beroepen december 2020
NationaleBeroepengids.nl lanceert Omschoolwijzer
NL leert door, gratis loopbaanadvies
Snelle oprichting landelijke loopbaanwinkel nodig
Millennials zien hun loopbaan als onderneming

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.