"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

CBS: meer 15- en 16-jarigen met betaald werk

Het aantal werkende jongeren tussen 15 en 27 jaar is in het vierde kwartaal van 2023 met 34.000 toegenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Er gingen vooral meer 15- en 16-jarigen aan de slag. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In het laatste kwartaal van 2023 zijn meer jongeren aan het werk gegaan dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In totaal gaat het om 34.000 jongeren tussen 15 en 27 jaar. In totaal had 77,9 procent van deze leeftijdscategorie betaald werk. Met name de 15- en 16-jarigen gingen in de afgelopen jaren vaker aan het werk. Dat meldt het CBS op basis van de Enquête beroepsbevolking (EBB) in het kader van de Landelijke Jeugdmonitor.

Begin 2020, bij de uitbraak van de coronapandemie, daalde het percentage werkende jongeren, maar sindsdien zijn er steeds meer jongeren gaan werken.

In het vierde kwartaal van 2023 was de arbeidsparticipatie van 25- en 26-jarigen met 85,1 procent het hoogst; zij werkten gemiddeld 34 uur per week. Bij 15- en 16-jarigen was de arbeidsparticipatie met 62,8 procent het laagst en zij werkten gemiddeld 9 uur per week: het minste aantal uren. Het gaat hier vooral om scholieren met een bijbaan. Over het algemeen is de arbeidsparticipatie van jongeren hoger als zij ouder zijn. Zij werken dan gemiddeld ook meer uren per week.

Sterkste toename arbeidsparticipatie bij 15- en 16-jarigen

De netto-arbeidsparticipatie van 15- en 16-jarigen was in het vierde kwartaal van 2023 het laagst van alle jongeren. In deze leeftijdsgroep kwamen er de afgelopen twee jaar wel de meeste werkenden bij. In het vierde kwartaal van 2021 werkte 56 procent van deze groep. In het vierde kwartaal van 2023 liep dat op naar 62,8 procent.

Meer jongeren op de arbeidsmarkt

In de afgelopen twee jaar waren meer jongeren aan het werk, maar het aantal jeugdwerklozen daalde niet. Met 157.000 werkloze jongeren in het vierde kwartaal van 2023 waren er 8.000 meer jongeren werkloos dan twee jaar geleden.

Terwijl er meer jongeren zijn gaan werken en ook het aantal werkloze jongeren licht steeg, nam het aantal jongeren buiten de beroepsbevolking af. In het vierde kwartaal van 2023 waren er 428.000 jongeren buiten de beroepsbevolking, twee jaar eerder waren dit er bijna een half miljoen. Bij 15- en 16-jarigen daalde dit aantal van 125.000 naar 102.000.

Bijna een derde van de werkende 15- en 16-jarigen werkt als vakkenvuller

In 2023 werkte bijna een derde van de 15- en 16-jarigen als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak als keukenhulp, als medewerker bediening in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa. Sinds 2021 zijn 15- en 16-jarigen vooral meer in de horeca gaan werken, zowel als keukenhulp als in de bediening. Het percentage dat werkte als vakkenvuller, verkoopmedewerker of kassabediende nam iets af.

Het oorspronkelijke bericht is hier te vinden, inclusief interactieve grafieken.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *