"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Meer jongeren werken, maar werkgever weet hen nauwelijks te behouden

Steeds meer jongeren betreden de arbeidsmarkt. Echter, het behoud van dit jonge talent blijft een uitdaging. Werkgevers moeten daar actief op inspelen door aantrekkelijke ontwikkelingsmogelijkheden te bieden.

Ondanks de perceptie dat jongeren minder geneigd zijn om te werken, laten de gegevens het tegenovergestelde zien. Volgens onderzoek van arbeidsbemiddelaar Studenten.nl, gebaseerd op recente CBS-data, lag het aantal werkende jongeren tussen de 15 en 25 jaar vorig jaar hoger dan ooit tevoren.

Meer werkzame jongeren

Vanaf 2014, toen het percentage werkende jongeren op 66,6% lag, is er een aanhoudende toename geweest in de participatie op de arbeidsmarkt, met uitzondering van een dip tijdens de coronajaren 2019-2020 (van 72,8% naar 69,9%).

Na 2021 begon het percentage werkende jongeren zich te herstellen, met een toename tot 71,7%. Deze positieve trend zette zich voort en bereikte zijn piek in 2023, toen 76,% van de jongeren werkzaam was.

Stijgende kosten en flexibelere arbeidsmarkt

Deze trend kan enerzijds (deels) worden toegeschreven aan de stijgende kosten van studeren. Onder meer door het wegvallen van de studiebeurs en de stijgende prijzen van huizen en kamers, betreden jongeren eerder de arbeidsmarkt om de financiële druk te verminderen.

Anderzijds heeft de groeiende flexibiliteit van de arbeidsmarkt ook een rol gespeeld, waarbij jongeren meer mogelijkheden hebben om parttime, freelance of flexibel werk te vinden dat past bij hun studie en levensstijl.

Behoud jong talent

Volgens Patrick Werkman van Studenten.nl moeten werkgevers meer inspanning leveren om jong talent aan te trekken en te behouden, ondanks het bewustzijn hierover. Jongeren hebben momenteel een overvloed aan banen om uit te kiezen, waardoor ze snel van baan kunnen wisselen als ze niet tevreden zijn.

Het UWV merkt op dat het voor werkgevers steeds moeilijker wordt om personeel te behouden in deze krappe arbeidsmarkt, omdat jongere werknemers zoeken naar afwisseling en uitdaging. Daarom geeft het UWV tips om jongeren te vinden en te binden.

Perspectief

Maar hoe kunnen werkgevers deze jonge talenten aan zich binden? Volgens Werkman is de sleutel hiertoe het aanbieden van ‘een goed samengesteld traineeship’, samen met ‘de juiste begeleiding’.

Het jaarlijkse onderzoek van Magnet.me naar de 100 meest populaire banen bevestigt dit. Daaruit blijkt dat traineeships, samen met banen in de consultancy, het meest in trek zijn onder studenten en starters in 2022. Van de 100 vacatures die worden onderzocht, gaat het in liefst 48 gevallen om traineeships.

Door jongeren perspectief te bieden, krijgen ze niet alleen de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen, maar ook om een helder carrièrepad binnen de organisatie te zien. Dit motiveert hen om zich op lange termijn aan de organisatie te verbinden.

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *