SLUIT MENU

Omslagpunt: meeste jongeren pas tevreden met salaris van 15 euro per uur

De meeste jongeren zijn pas tevreden met hun salaris als zij €15 per uur verdienen. Maar de meesten verdienen momenteel €13 per uur, blijkt uit De Bijbanen Barometer uitgevoerd in opdracht van uitzendplatform NOWJOBS.

Iets meer dan de helft van de jongeren die in dienst zijn bij hun werkgever of werken via een uitzendbureau verdient minimaal 13 euro per uur. Voor zowel jongeren die in dienst zijn bij een werkgever of een uitzendbureau als jongeren die als zelfstandige werken, ligt het omslagpunt rond 15 euro per uur: vanaf dan zijn de meesten van hen tevreden met hun uurloon, blijkt uit De Bijbanen Barometer uitgevoerd in opdracht van uitzendplatform NOWJOBS.

Administratie belangrijkste nadeel om als zelfstandige te werken

De meeste zzp’ers verdienen doorgaans tot 21 euro. De jongeren die als zzp’er werken, ervaren wel nadelen. De drie belangrijkste nadelen zijn volgens hen de financiële onzekerheid, het niet doorbetaald krijgen bij ziekte en het niet opbouwen van een pensioen. 21% van de jongeren ervaart nadeel van geen uitkering van vakantiegeld en 26% ervaart het continu op zoek gaan naar nieuwe jobs als nadeel. Daarnaast worden de administratie en inkomstenbelasting ook door 28% van de jongeren genoemd als een belangrijk nadeel om als zzp’er te werken. 

Denise Geurtsen, Country Manager Nederland legt uit: “Jongeren werken graag als zzp’er omdat ze dan doorgaans een goed uurtarief en flexibiliteit krijgen, maar als zzp’er missen ze sociale zekerheid. Er zijn alternatieven om dezelfde flexibiliteit te krijgen, bijvoorbeeld via een flexibel digitaal uitzendbureau, waarbij je wél de sociale zekerheid hebt. Bovendien worden vakantiegeld en vakantiedagen direct uitbetaald tegelijkertijd met het loon, wat ervoor zorgt dat de verdiensten nagenoeg gelijk zijn aan werken als zzp’er.

Twee derde jongeren werkt voor levensonderhoud

Ook blijkt dat één op de vijf jongeren tussen 16 en 28 jaar gemiddeld 24 uur of meer per week werkt naast hun opleiding. De voornaamste reden is om zichzelf in hun levensonderhoud te voorzien, zoals eten, drinken, huur en vaste lasten. Het verdiende salaris wordt juist in mindere mate uitgegeven aan extra’s zoals vakanties, leuke uitjes of sport. 

Geurtsen: “We hebben het idee dat jongeren voor de coronacrisis en de daaropvolgende inflatie vooral werkten voor een extraatje om leuke dingen van te doen. De Bijbanen Barometer laat juist zien dat voor jongeren het belang van geld verdienen is verschoven: het is nodig om rond te komen. Ze willen zelfs meer werken dan dat ze momenteel doen, 37% van de jongeren met een bijbaan zegt meer uren te willen werken dan ze nu doen. De flexibiliteit waar jongeren naar op zoek zijn is dus niet om minder te kunnen werken, maar juist om makkelijker vaker te kunnen werken naast studie en andere activiteiten.”

Flexibiliteit het belangrijkste voorwaarde

Volgens jongeren is een van de belangrijkste aspecten waaraan een bijbaan moet voldoen de flexibiliteit in werkuren en rooster. Ze bepalen het liefst zelf wanneer en hoeveel ze willen werken, passend bij hun eigen persoonlijke situatie. Jongeren vinden het het leukste om aan de slag te gaan met een studiegerelateerde bijbaan, in de horeca te werken of te werken op evenementen en festivals. De minst populaire bijbanen zijn verhuizer, (taxi)chauffeur en commercieel callcenter medewerker of promotiemedewerker.

“Jongeren kunnen in de krappe arbeidsmarkt kiezen wat ze zelf leuk vinden en eisen stellen. Dat is logisch omdat er veel tekorten zijn in de branches waar jongeren bijverdienen”, legt Geurtsen uit. “Als bedrijven jongeren willen behouden is het goed om ze in eerste instantie flexibiliteit in uren en rooster te geven en een goed uurloon te bieden. Voor het meedenken in werkritme krijgen werkgevers loyaliteit van hun personeel terug. Vervolgens is het belangrijk om te zorgen voor een fijne werksfeer, en andere voorwaarden zoals bonussen of toeslagen voor weekend- en feestdagen. Als je deze voorwaarden in orde hebt is de kans groot dat jongeren lang blijven plakken. Maar liefst 68% van hen geeft ook aan dat ze het liefst langer dan een jaar bij een bijbaan willen blijven. Het lijkt er dus op dat ze die gewenste flexibiliteit het liefst ervaren bij één werkgever, want structuur, stabiliteit en zekerheid vinden ze ook belangrijk.”

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.

Eén reactie op dit bericht

  1. Ja, zzp-ers verdienen misschien wel tot 21 euro per uur, maar vergeet niet dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor verzekeringen die ze nog moeten betalen etc die anders door de werkgever betaalt worden. Dus inclusief het doen van de administratie verdienen ze vaak minder dan gewoon voor een werkgever werken, ook omdat een werkgever meestal een vaste bron van inkomsten is, waarbij als zzp-er je maar af moet vragen of je wel een opdracht krijgt en een WW-uitkering krijg je dan ook in veel gevallen niet.

    Tja, wie wil niet minimaal 15 euro verdienen als je rond het huidige minimumloon zit… Men moet ook wel beseffen, hoe meer loon ze vragen hoe duurder alles kost, want werkgevers gaan echt niet zelf opdraaien voor die verhogingen, dat gaat door in de verkoopprijzen.

    En ja, duidelijk dat de werkmentaliteit van jongeren ver te zoeken is, velen denken blijkbaar dat je rustig in je uppie kunt leven van een parttime baantje van 24 uur… en dan er achter komen dat dat helemaal niet gaat en dan willen ze dus meer geld per uur. Waar heel veel mensen altijd tot 40/50+ jaar fulltime hebben gewerkt om rond te kunnen komen wil men nu dus niet meer fulltime werken want men wil meer vrije tijd. Misschien moeten ze eens beseffen dat het leven zo niet elkaar steekt, althans de komende 10-15 jaar niet zolang AI/robots nog niet al het werk overnemen en we dus allemaal niet meer perse hoeven te werken.
    Ja, alles is tegenwoordig extreem duur aan het worden hier, maar een deel komt dus door de gigantische verhogingen van de minimumlonen de afgelopen tijd, en de rest komt door achterlijke beslissingen door bv nog steeds de prijs van electriciteit te koppelen aan gas (wat krankzinnig is als tegenwoordig nog maar een heel klein deel opgewekt wordt middels gas) en dat werkt dus door in alles.