"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

NationaleBeroepengids.nl lanceert Omschoolwijzer

NationaleBeroepengids.nl lanceert Omschoolwijzer
NationaleBeroepengids.nl
Omscholen is een zeer actueel thema geworden. Sinds Nederland in de ban is van corona hebben veel mensen hun baan verloren. Vooral de beroepen in de horeca en het toerisme zijn hard geraakt. Hier zijn de baankansen voor misschien zelfs de komende jaren slecht geworden. Voor deze groep mensen kan omscholing een oplossing zijn. Om die reden heeft NationaleBeroepengids.nl de Omschoolwijzer gemaakt.

Omscholen tot… hoe doe je dat?
Hoe je je kan omscholen verschilt per beroep. Wanneer je je wilt omscholen tot verpleegkundige zal je een traject van meerdere jaren aan moeten gaan. Als je douanier wilt worden, kun je daar niet gewoon een opleiding voor vinden en volgen. Die opleidingen worden intern gegeven bij de Belastingdienst, dus je zult eerst moeten worden aangenomen.

Er zijn veel verschillende wegen tot een nieuw beroep maar als je je wilt omscholen zijn er voor bijna ieder beroep dezelfde zaken relevant. Het eerste criterium is de inhoudelijke match, je dient het werk inhoudelijk leuk te vinden en je dient de juiste motivatie te hebben. Daarna komen de bij het beroep behorende competenties, deze moeten matchen of worden het onderwerp van bijscholing en training. De persoonlijkheid hoort ook te matchen en natuurlijk is er nog de vakkennis die nodig is voor een beroep.

Informatie per beroep
Al deze onderwerpen heeft NationaleBeroepengids.nl per beroep gebundeld. Ze zijn vindbaar met de Omschoolwijzer. Via de zoekbalk kan je zoeken naar de omschool-informatie van 2567 beroepen.

Wat is belangrijker, vakkennis of competenties?
NationaleBeroepengids.nl is, vanuit ervaring in recruitment en HR, van mening dat de interesse, de competenties en de persoonlijkheidsmatch over het algemeen zwaarder wegende criteria zijn dan de (bestaande) vakkennis. Vakkennis doe je op als je een beroep uitoefent. Bij omscholen is belangrijker te bepalen welke competenties je nodig hebt om een beroep te kunnen gaan uitoefenen. Uitzonderingen zijn beroepen waar diepgaande vakkennis voor vereist is zoals bijvoorbeeld een arts specialist en een financial controller.

Bekijk eerst of je interesse en competenties matchen met het beroep
Het advies aan wie omscholing overweegt is: bekijk eerst of je qua interesse, competenties en persoonlijkheid matcht met een beroep voordat je beslist of je de kennis wilt leren. Er zijn veel gerichte competentietrainingen, dus dat kan een eerste stap zijn in de omscholing naar een nieuw beroep. En met de meeste competenties, zoals klantgerichtheid, kan je ook weer meerdere kanten op waardoor je je kansen op de arbeidsmarkt vergroot.

Bron: NationaleBeroepengids, 3 september 2020

Lees ook
Werkende Nederlander stelt opleiding uit vanwege groot aanbod
UWV – kansrijke en minder kansrijke beroepen
Skillspaspoort maakt iemands talent duidelijk

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.