"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Skillspaspoort maakt iemands talent duidelijk

Het skillspaspoort gaat uit van je talent. Het maakt je ‘reis’ door de arbeidsmarkt makkelijker.

Kristel Teirlinck
Kristel Teirlinck

Door Kristel Teirlinck, MatchQ

In mijn vorige functie van Recruitment Consultant had ik regelmatig te maken met het fenomeen dat mijn opdrachtgever iemand op voorhand niet wilde spreken, omdat het cv niet helemaal aansloot. Bijvoorbeeld omdat een afgeronde hbo-opleiding miste en de betreffende functie op hbo-niveau was. Maar wat zegt die opsomming van banen en opleidingen nu eigenlijk over het werkelijke talent en de vaardigheden waar iemand over beschikt? Is het niet in veel gevallen zinvoller om de actuele skills in beeld te brengen om van daaruit te kijken of de functie past en een investering in een opleiding nodig is?

Die vraag speelt niet alleen bij ons, maar is een wereldwijd thema aan het worden. Zo stelt het World Economic Forum (WEF) in een whitepaper, dat het systeem van beoordelen op basis van diploma’s niet meer werkt voor de arbeidsmarkt van nu. Tegenwoordig leer je niet meer voor één baan of beroep dat je de rest van je leven gaat doen. Daardoor dekt een diploma dus ook niet elke verandering in de vraag naar kennis en kunde. Veel banen ontwikkelen zich door innovaties. Dat vraagt om nieuwe skills en het updaten van oude skills. Het bekende opleidingssysteem gebaseerd op het behalen van diploma’s sluit daar niet op aan. Bovendien versterkt een op diploma’s gebaseerde arbeidsmarkt de kansenongelijkheid. Je skills zijn immers niet leidend, maar de diploma’s die je hebt gehaald. Dat is een grote hindernis in de arbeidsmobiliteit. Denk maar eens aan alle mensen die door de coronacrisis hun baan zijn verloren en een overstap willen maken naar andere bedrijven of bedrijfstakken.

Het WEF concludeert dat we moeten toewerken naar een nieuw ecosysteem waarbij skills de basis zijn in de arbeidsmarkt en het mogelijk is om daarbinnen met een (inter)nationaal skillspaspoort vrij te kunnen reizen. Daarom vind ik het tof dat de werkgeversvereniging AWVN aan het experimenteren is met het vormgeven van een dergelijk skillspaspoort en begonnen is om hiervoor bewustwording te creëren bij werkgevers. Het eerste proefproject met het skillspaspoort wordt uitgevoerd bij Luchtvaart Community Schiphol onder leiding van AWVN. Het idee is dat je jezelf in de toekomst met een digitaal overzicht van competenties en vaardigheden kunt voorstellen. Uit dit ‘paspoort’ blijkt dan waar iemands ontwikkelmogelijkheden liggen voor een andere functie dan de huidige.

Nu ik bij MatchQ werk geloof ik zeker dat talent de basis is voor succes en dat competenties en vaardigheden de beste voorspeller zijn voor het succesvol functioneren op de werkvloer.

Natuurlijk heb je voor bepaalde beroepen ‘harde’ getoetste feitenkennis nodig, waarbij het logisch is dat dit wordt getoetst via examens en resulteert in diploma’s of certificaten. Denk bijvoorbeeld aan een heftruckchauffeur die een heftruckcertificaat nodig heeft alleen al vanwege veiligheidsvoorschriften. Maar is het niet effectiever om eerst je skills te verkennen? Op deze manier krijg je inzicht of je intrinsieke gedrag en competenties aansluiten bij de betreffende baan, zodat je werk gaat doen waar je energie van krijgt. Is dat het geval, dan kun je van daaruit bepalen of er nog gerichte opleidingen nodig zijn. Laten we mensen niet onnodig verplichten de schoolbanken in te gaan, maar eerst uitgaan van het talent dat iemand al heeft. De eerste stap naar het ideaal is gemaakt! Wanneer de skills écht de basis worden in de arbeidsmarkt dan worden de drempels in de arbeidsmobiliteit verlaagd.

Wil je meer informatie over het skillspaspoort, neem gerust contact met mij op.

Kristel Teirlinck, MatchQ

Lees ook
Skillspaspoort kan overstap naar ander werk makkelijker maken
Testyourselfie.eu – welke soft skills geven jongeren kans op baan?

Kristel Teirlinck is arbeids- en organisatiepsycholoog met focus op talentontwikkeling.