"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Vacaturetekst zonder naam van de opdrachtgever

Vacaturetekst zonder naam van de opdrachtgever

Nicol Tadema
Nicol Tadema

Column door Nicol Tadema, Voor Tekst

‘Maar ik kan de naam van de opdrachtgever niet noemen’. Ik hoor het vaak van medewerkers bij werving- en selectiebureaus, uitzendorganisaties en detacheerders. Het maakt het schrijven van een goede vacaturetekst een stuk lastiger. Sterker nog, je verliest conversie (dus sollicitanten) als je de naam van de opdrachtgever niet benoemt. Tot wel 40%. Toch is het binnen de flexbranche eerder regel dan uitzondering om de naam van de opdrachtgever niet te vermelden in wervingsteksten. Hoe schrijf je dan toch een wervende tekst? Doe je voordeel met deze 4 tips.

Tip 1: vermijd het woord opdrachtgever
Het woord ‘opdrachtgever’ zegt helemaal niets. Het creëert zelfs een grote afstand tussen jouw tekst en de lezer. Want het zou zomaar kunnen dat iemand zonder ervaring als flexkracht geen idee heeft wat ‘een opdrachtgever’ is. Dat geldt ook voor een persoon die eerder nooit is gedetacheerd of is bemiddeld via een werving- en selectiebureau. Voor deze doelgroepen is de term ‘opdrachtgever’ jargon en dus onbegrijpelijk.

Hoewel je geen naam van het bedrijf kan noemen, kun je wel beschrijven bij wat voor een soort bedrijf iemand gaat werken. Zo creëer je meer vertrouwen. Bijvoorbeeld: ‘bij dit ICT-bedrijf’, ‘bij deze internationale cosmeticaproducent’ of ‘bij dit gezellige familiebedrijf’.

Tip 2: beschrijf de werksfeer
Wist je dat voor 44% van de Nederlandse beroepsbevolking werksfeer een belangrijke rol speelt bij de keuze voor een nieuwe baan? Daarmee scoort werksfeer een tweede plek in de lijst van pullfactoren. Toch zie je maar in weinig vacatureteksten informatie terug hoe het is om ergens te werken.

Hoe is de werksfeer? Wie zijn de collega’s? Wat is de manier van leidinggeven? Luncht iedereen vanachter zijn beeldscherm of nuttigt het hechte team samen de biologische lunch op het dakterras? En hoe vaak kan de kandidaat rekenen op online bingo, Zoom-ontbijtjes en een bedankje in de vorm van een bierpakket? Beantwoord dit soort vragen in de bedrijfsomschrijving. Je zegt dan niet wie de opdrachtgever is maar vertelt wel hoe het is om daar te werken.

Tip 3: zet een quote in als bewijslast
Het weglaten van de naam van de opdrachtgever wekt wantrouwen bij de lezer van jouw vacaturetekst. Want iemand die niet weet hoe de flexbranche werkt denkt waarschijnlijk bij zichzelf: ‘waarom doen ze zo vaag?’. Die vraag komt boven op het negatieve imago dat werving- en selectiebureaus, uitzendorganisaties en detacheerders hebben bij werkzoekenden.

Recruiters are... zoekresultaten Google

Het is belangrijk om bewijslast te leveren waarmee je vertrouwen opbouwt. Sociale bewijskracht in vacatureteksten lever je bijvoorbeeld door een quote van een collega te vermelden. Denk bijvoorbeeld aan: Mustafa werkt al 5 jaar als controller bij dit bedrijf. Hij ervaart het werken bij dit transportbedrijf als volgt: “hier mag je jouw intuïtie volgen en krijgen jouw ideeën alle ruimte.” Je werkt trouwens niet alleen aan sociale bewijskracht. Ook maak je de tekst authentiek en persoonlijk.

Tip 4: laat getallen het werk doen
Door getallen in een vacaturetekst te gebruiken creëer je vertrouwen. Aangezien je al 1-0 achterstaat omdat je de bedrijfsnaam niet kan benoemen, wil je natuurlijk wel betrouwbaar overkomen. Daarbij spreken getallen tot de verbeelding en maken zij de tekst overzichtelijk. Bovendien maken getallen je tekst lekkerder leesbaar vanwege de variatie.

25 collega’s, 2 gespreksronden en een kantoorruimte van zo’n 90 vierkante meter. Allemaal elementen die jouw vacaturetekst concreet maken. Ook zorgen cijfers voor preselectie binnen teksten in arbeidsmarktcommunicatie. Bij sommige werkzoekenden past een team van 15 collega’s beter dan een grote organisatie met 1.500 medewerkers.

Moraal van dit verhaal
Oké, je kan dus de naam van de opdrachtgever niet noemen. Ik snap het en wrijf niet nogmaals in waarom dit in een ideaal geval wel zou moeten. Wel wil ik je vragen om als je de naam dan echt niet mag noemen minimaal 2 van de 4 tips toe te passen in jouw eerstvolgende vacaturetekst. Ga jij de uitdaging aan?

Nicol Tadema spreekt, traint en schrijft (boeken) over de 7 magische woorden, vacatureteksten, offerteteksten en duidelijke taal.