SLUIT MENU

Al 500 nieuwe chauffeurs aan het werk door zij-instroom project

Samenwerkende partners in de sector Transport spelen sinds eind vorig jaar succesvol in op de groeiende vraag naar chauffeurs in met het zij-instroom project ‘2000 chauffeurs gezocht’. Inmiddels hebben al 500 nieuwe chauffeurs werk gevonden.

Dat meldt het Sectorinstituut Transport en Logistiek. Duizenden kandidaten meldden zich de afgelopen maanden bij het instituut voor een baan als chauffeur.

Zorgvuldige selectie
Kandidaten doorlopen een zorgvuldig selectieproces. Ze worden daarbij gescreend op basis van motivatie en hun competenties worden uitgebreid getest. Willem de Vries, directeur van het Sectorinstituut, staat voor de kwaliteit van de kandidaten. “Natuurlijk moeten zij de fijne kneepjes van het vak nog leren, maar door hun motivatie en enthousiasme leren ze snel.”

80% Subsidie voor opleidingskosten
Het zij-instroom project is onderdeel van het Sectorplan Transport en Logistiek. In dit plan zijn door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en het opleidings- en de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer (SOOB) afspraken gemaakt om de arbeidsmarkt in de sector bestand te maken voor de uitdagingen van de toekomst. Eén zo’n afspraak is dat de werkgever en de kandidaat elk maar 10% van de opleidingskosten betalen. SZW en SOOB nemen de overige 80% voor hun rekening.

Groeiende vraag
Nu de verwachting is dat door de aantrekkende economie de vraag naar chauffeurs blijft toenemen, wordt het voor werkgevers steeds lastiger om aan ervaren chauffeurs te komen. De bestanden met ervaren werkzoekende chauffeurs zijn dit jaar uitgedund. Werkgevers kijken daarom verder. Kandidaten die nog geen ervaring hebben, maar wel gemotiveerd zijn om het vak te leren, vormen dan een mooi alternatief.

Niet te lang wachten
De Vries adviseert werkgevers die chauffeurs zoeken, niet te lang te wachten. ‘Het gaat heel hard nu. We zien de afgelopen weken een versnelling optreden. In de loop van dit jaar verwachten we de 1.000ste chauffeur te kunnen plaatsen. Volgend jaar hebben we dan nog ruimte voor eenzelfde aantal. Bij 2.000 is het plafond van dit project bereikt’.

Bron: Sectorinstituut Transport en Logistiek , 15 augustus 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.