Veel ondernemers starten vanuit WW

0
188

Een grote groep WW’ers gaat vanuit of (kort) na de WW aan de slag als ondernemer. Bijna driekwart was twee jaar later nog steeds actief als ondernemer.

Dit blijkt uit onderzoek van SEOR en Intelligence Group, in opdracht van UWV.

Startersregeling
Het zelfstandig ondernemerschap wordt gezien als een alternatieve weg uit een uitkeringssituatie: elke week laten honderden WW’ers UWV weten dat ze erover nadenken om voor zichzelf te beginnen. De overheid ondersteunt dit met verschillende regelingen, waaronder de startersregeling in de WW.

44.000 ondernemers
In de periode 2011-2016 startten per jaar gemiddeld 44.000 mensen naast of kort na een WW-uitkering als ondernemer. Een kwart van hen maakt gebruik van de startersregeling. De rest onderneemt op basis van de urenverrekening naast de WW of start pas na beëindigen van de WW met zelfstandige werkzaamheden.

Hoogopgeleid en ouder
Het zijn vooral de hoogopgeleide WW’ers van middelbare leeftijd en met Nederlandse familieachtergrond die relatief vaker de stap zetten naar het ondernemerschap en, vooral, naar het ondernemerschap met behulp van de startersregeling. Hun gemiddelde inkomen is tamelijk laag maar vergelijkbaar met dat van startende ondernemers in het algemeen.

Van de starters vanuit de WW was twee jaar na het startjaar 71% nog steeds actief als ondernemer. Van de starters die niet doorgaan als zelfstandige valt 14% terug in de WW of de bijstand, de meerderheid gaat weer werken in loondienst.

Bron: UWV, 19 juli 2019