Joyce Bijl, Managing Director Adecco Staffing, UAE en Qatar

0
1267

Interview met Joyce Bijl, Managing Director Adecco Staffing in UAE en Qatar.

Joyce woont en werkt sinds mei 2017 in Dubai, UAE.

Adecco Group

Dit interview is onderdeel van een serie, waarin Femke van Soest, eigenaar van FaseVijf, diverse Nederlanders spreekt die in het buitenland werkzaam zijn in de flexbranche.

Uitzicht vanuit appartement in Dubai
Uitzicht vanuit appartement in Dubai

Wat was je eerste baan?
“Na mijn opleiding op de Middelbare Hotelschool wist ik niet goed wat ik wilde gaan doen. Met mijn curriculum vitae onder mijn arm ben ik in Den Haag alle uitzendbureaus langs gegaan, op zoek naar een baan. Hoewel Adecco geen baan voor me had, waren zij erg vriendelijk tegen mij. Dat je ook vriendelijk ‘nee’ kunt zeggen heb ik overigens altijd als gedachte meegenomen. Later belde Adecco mij met de vraag of ik in de zomermaanden bij hen wilde komen werken als consultant. Op dat moment had ik nog geen idee wat de rol van consultant inhield. De zomermaanden bevielen echter zo goed, dat ik ben gebleven. Later ben ik doorgegroeid naar vestigingsmanager in Den Haag en later Amsterdam. In 2011 plaatste Adecco een oproep op onze interne site of er managers interesse hadden om voor een jaar een project in Shanghai te doen. Een supermooie uitdaging!

Joyce Bijl - Adecco Middle East
Joyce Bijl – Adecco Middle East

De projectopdracht bestond uit het overbrengen van het Adecco DNA naar onze nieuwe joint venture in Shanghai. Samen met een Duitse, Franse en Italiaanse Adecco-collega ben ik voor één jaar naar Shanghai gegaan.

De eerste maanden waren ongelofelijk zwaar.

Ik verdwaalde op straat, kon geen bord lezen, en werd geconfronteerd met grote cultuurverschillen. Waar ik in Nederland heel succesvol in was, lukte me simpelweg niet in Shanghai. Bijvoorbeeld als het ging om een deadline voor een offerte. Ik dacht dat we een datum en tijdstip hadden afgesproken, maar dan bleek dat mijn Chinese collega mij niet begrepen had en dit niet tegen mij durfde te zeggen. Deadlines werden vervolgens niet gehaald, wat zorgde voor grote paniek. Achteraf wel grappig, maar op dat moment niet. In Nederland werkte mijn baas altijd dichtbij, zowel telefonisch als fysiek, dan kon ik even sparren. Nu werkte mijn baas in Zwitserland, op grote afstand. Kortom, de start van mijn buitenlandse carrière was niet makkelijk. Na het project ben ik in Shanghai gebleven als Account Executive International Sales en later ben ik naar Hong Kong verhuisd waar ik van 2013 tot 2017 heb gewoond en gewerkt.”

Wat is je huidige functie?
“Als Managing Director UAE (Dubai en Abu Dhabi) en Qatar ben ik eindverantwoordelijk voor onze kantoren en medewerkers. We werken hier met 50 medewerkers, waarvan het grootste deel van de collega’s uit expats bestaat. Het is een mix van mannen en vrouwen, christenen en moslims.”

Joyce Bijl met enkele team members Adecco Group UAE, Dubai
Joyce Bijl met enkele team members Adecco Group UAE, Dubai

Welke verschillen zijn er ten opzichte van de Nederlandse flexmarkt?
“Er zijn natuurlijk verschillen. De lokale bevolking is maar een klein onderdeel van de workforce in het Midden Oosten. Door de overheid wordt het momenteel wel erg gestimuleerd om meer Emiratis te laten deelnemen aan het arbeidsproces, zij werden voor hun levensonderhoud door de overheid grotendeels financieel gesubsidieerd. Hier komt wel verandering in, temeer omdat de olievoorraden in de toekomst op zullen raken. Om deze reden zie je hier veel expats. Deze expats komen uit alle landen, het is een mix van Aziaten, Afrikanen, Europeanen. Expats hebben een visum nodig om hier te mogen werken. Het proces om een visum aan te vragen duurt soms een paar weken. Dit betekent dat mensen minimaal 6 maanden beschikbaar moeten zijn, anders loont het niet om een visum aan te vragen. Ook de gesprekken met kandidaten verlopen anders. Wij voeren bijna altijd via Skype onze gesprekken, omdat kandidaten niet voor een kennismaking naar ons toe komen vliegen. De posities waarvoor wij bemiddelen zijn altijd ‘white collar’ posities. Verschillend is ook de manier van communiceren. In Nederland zijn wij direct en kennen openheid in communicatie. In Dubai, maar ook in China is men die manier van communiceren niet gewend, waardoor soms miscommunicatie ontstaat.”

Wie zijn jouw concurrenten, hoe ziet het speelveld eruit?
“De markt voor hoger opgeleiden wordt bepaald door grote internationale bemiddelaars als Manpower, Randstad en Hays. Lokale Arabische spelers bemiddelen voornamelijk in de lagere uitvoerende posities (blue collar).”

Wat vind je het leukst aan het werken in het buitenland?
“Mijzelf uitdagen! Sinds 2011 werk ik in het buitenland. Iedere twee tot drie jaar naar een ander land, een andere cultuur, daar ga ik voor! En die mogelijkheid biedt Adecco mij. De eerste maanden zijn wel zwaar, vanwege onder andere de nieuwe omgeving en de omgangsvormen; daar moet ik dan mijn weg in zoeken. De eerste maanden denk ik altijd: ‘Waarom doe ik dit?’ Toch is dit waar ik energie van krijg. Door mijn ervaring in het buitenland ben ik in de loop der jaren veel opener geworden, ik maak nu veel makkelijker contact met andere mensen. Het heeft mij op persoonlijk vlak dan ook veel gebracht. Ondanks het feit dat het niet van kinds af aan mijn ambitie was om in het buitenland te wonen en te werken, had ik deze ervaringen voor geen goud willen missen.”

In welke landen ben je werkzaam geweest?
“Afgelopen jaren heb ik in Shanghai en Hong Kong gewerkt en gewoond. Nu woon ik in Dubai, in de wijk Marina. Tijdens mijn stage op de Middelbare Hotelschool heb ik tien maanden in Luxemburg gewoond. Dat is vier uur rijden vanuit Nederland, maar dat vond ik toen echt heel ver. Nu vlieg ik voor een weekend naar Nederland. Ik droom nog wel eens over Latijns-Amerika, daar zou ik ooit naar toe willen, maar dan moet ik wel eerst Spaans leren.”

Wat is je meest bijzondere ervaring in het land waar je nu werkt?
“Dat zijn er best een paar. Natuurlijk de Ramadan, de vastenmaand van de Islam. De Ramadan was in mei, de maand waarin ik hier gestart ben en waar wij verkorte werkdagen hebben. Een fantastische ervaring om meer over de Arabische cultuur en het Moslim geloof te leren. Hier is men erop gericht samen een oplossing te vinden, zaken op elkaar af te stemmen. Men gaat met respect met elkaar om. De diplomatieke Qatar-crisis was ook een bijzondere ervaring. Begin juni hebben zes landen de banden met Qatar verbroken. Hierdoor was het opeens niet meer mogelijk om rechtstreeks naar Qatar te vliegen. Het land ligt bijna om de hoek bij Dubai, maar opeens werd dat heel ingewikkeld. Via andere landen moest men ernaartoe vliegen met een overstap.

Joyce Bijl, desert run
Joyce Bijl tijdens desert run

Bijzonder voor mij zijn eveneens de momenten dat ik train. Ik loop triatlons en hiervoor train ik in de bergen. Tijdens mijn eerste training kwam ik kamelen tegen. Ik ben toen wel even gestopt om een foto te maken. Als vrouw kan ik mij overigens uitstekend bewegen in een moslimland.

Vanzelfsprekend ga ik ook met respect om met het geloof van de moslim. Zo zorg er er bijvoorbeeld voor dat mijn schouders bedekt zijn en ik draag een rok tot op mijn knie. Wel ga ik hier gewoon naar het strand in mijn bikini. Moslimmannen geef ik in principe geen hand, wij geven elkaar een knikje met ons hoofd.

Tijdens mijn zesjarig verblijf in Azië heb ik uiteraard ook mooie ervaringen opgedaan. Ik heb veel gereisd, sowieso in mijn rol als International Account Manager Asia Pacific maar ook tijdens vakanties. De meest bijzondere bestemmingen vond ik Japan en Vietnam. Japan was heel bijzonder omdat het zo schoon is in het land, de mensen heel beleefd zijn en je er de lekkerste verse sushi kunt eten. Vietnam is een mix, heeft al internationale allure maar is voor ons nog heel goedkoop. Je kunt er overigens ook heerlijk eten en de enorme rijstvelden zijn indrukwekkend.”

Wat mis je het meest van Nederland?
“Eerlijk gezegd weinig. Natuurlijk mis ik wel mijn familie en vrienden. Ik ben gemiddeld twee keer per jaar in Nederland. Wat ik wel enorm ben gaan waarderen als ik in Nederland ben, zijn de blauwe luchten en de ruimte.”

Welke boodschap wil je meegeven aan de mensen die in deze branche werkzaam zijn en ook graag hun carrière in het buitenland willen vervolgen?
“Dat je het gewoon moet doen! Open minded zijn, just do it! Je krijgt er nooit spijt van. Ik ben echter niet het juiste voorbeeld. Adecco bood mij de mogelijkheid om deel te nemen aan het project in Shanghai. Als dit niet was gebeurd, was ik waarschijnlijk nooit in het buitenland gaan werken en wonen. Het bleek voor mij echter wel een ‘jas die perfect past’. Overigens was ik zonder mijn ervaring in Shanghai en Hong Kong nooit in Dubai terecht gekomen. Om hier te slagen, heb je meer nodig dan alleen Nederlandse werkervaring.”

Joyce Bijl, Adecco Group, op het podium tijdens presentatie Win4Youth
Joyce Bijl, Adecco Group, op het podium tijdens presentatie Win4Youth

Hoe zie je het uitzendbureau van de toekomst?
“Er gaan zeker dingen veranderen. Technologie zal nog meer een rol spelen bij het bureau van de toekomst. Hoe meer technologie er beschikbaar is, hoe meer de benodigde skills zullen veranderen. Dat geldt overigens voor alle branches. Daarentegen zal de rol van mensen in het werving en selectieproces altijd key blijven. Het blijft people business. Je kunt simpelweg niet zonder tussenkomst van de mens twee partijen bij elkaar brengen.

Femke van Soest, FaseVijf
Femke van Soest, FaseVijf

Ik zie op dit moment overigens verschillen in het gebruik van technologie in het werving- en selectieproces. In China is men bijvoorbeeld al verder qua technologie en werkt men bijvoorbeeld meer met social media, vergeleken met Dubai, zo werkt men daar meer met social media. Wat ook zal veranderen is life time employment. In de toekomst zal men meer van project naar project werken. Dat biedt veel kansen voor ons als bemiddelingsbureau.”

Interview: Femke van Soest, FaseVijf