"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Google for Jobs gespot in Nederland

Dirk Driessen
Dirk Driessen

Google for Jobs gespot in Nederland

Lang verwacht en nu gespot. Google toonde vorige week de widget van zijn jobs search tool, meldt Get.Noticed.

“Wij volgen de activiteiten van Google for Jobs al geruime tijd,” zegt commercieel directeur Dirk Driessen van Get.Noticed, gespecialiseerd in het ontwikkelen van online recruitment campagnes en ‘werken-bij’-sites.

Screenshot Google for Jobs, 10 februari 2020
Google for Jobs – widget – 10 februari 2020

Alert op de ontwikkelingen
Get.Noticed was zo gewiekst zelf de website googleforjobs.nl te starten. “Wie informatie zoekt, kan hier goed terecht. Wij nodigen ook andere partijen uit om er bijdragen aan te leveren.

Via andere kanalen volgen wij eveneens de uitrol. Wij managen 400+ websites die klaar zijn voor Google for Jobs, we hebben inzicht in die bezoekersstatistieken en  zien hoeveel traffic er via Google for Jobs in Nederland binnenkomt.

Sinds enige tijd geven wij ook trainingen voor belangstellenden over Google for Jobs. Die worden heel goed bezocht,” vertelt hij.

Tempo van uitrol
“Iedereen vraagt ons hoe snel de search-tool wordt uitgerold in Nederland, maar dat is lastig te zeggen, omdat Google zich daar niet openlijk over uitspreekt. Wij zien wel dat de tool in andere landen ook langzaam en stapsgewijs is uitgerold. De voorzichtigheid kan samen hangen met angst voor claims vanwege het ongelijke speelveld. Google heeft immers een enorm bereik. De meeste mensen beginnen hun zoektocht naar een baan via het intikken van een aantal relevante zoektermen in het zoekveld van Google.”

Gestructureerde data
“Ook voor ons is Google een van de belangrijkste uitgangspunten,” zegt Dirk Driessen. “Google for Jobs toont gestructureerde data, waaronder vermelding van salaris, locatie en beschrijving van de vacature. Die gegevens moeten als database worden ingericht, zodat Google de gegevens makkelijker kan verwerken. Google is open over de vereisten voor deze database; dat is logisch, het is in hun belang zoveel mogelijk vacatures gestructureerd binnen te kunnen halen. Wij adviseren bedrijven daarom altijd hun online vacaturepublicaties met de vereiste codes voor de Google for Jobs-database in te richten.”

Spelregels voor ranking nog niet zo duidelijk
“Over de werking van de ranking van de getoonde vacatures binnen de widget is de techreus minder open,” constateert Dirk Driessen. “Op dit moment zien wij dat bemiddelaars beter worden geïndexeerd in Google dan andere bedrijven. Google wil uiteraard zo snel mogelijk zoveel mogelijk vacatures hebben. Bij bemiddelaars zijn zij daarvoor aan het juiste adres.

LinkedIn en Monsterboard zijn al partner van Google for Jobs. Het ligt voor de hand dat Google zijn partners goed informeert over de uitrol.”

Indeed is nog geen partner van Google for Jobs. Desgevraagd zegt Indeed: “Wij verwelkomen nieuwe spelers op de markt, want meer concurrentie draagt bij aan een verbetering van onze branche. Op dit moment zien wij geen toegevoegde waarde in een samenwerking met Google for Jobs, omdat wij ervan overtuigd zijn dat ons platform de beste ervaring biedt, inclusief onder meer bedrijfsreviews en assessments. Wel bekijken we deze en andere samenwerkingen continu, met onze missie en het belang van werkzoekenden in gedachten.”

Nicol Tadema
Nicol Tadema

Kwaliteit vacaturetekst verdient aandacht
Get.Noticed trekt voor de content van vacatures samen op met Voor Tekst, een tekstbureau voor arbeidsmarktcommunicatie. Nicol Tadema, oprichter en eigenaar van Voor Tekst, is enthousiast over de komst van Google for Jobs. “Eindelijk word je als werkgever of intermediair ook zichtbaar afgerekend op de kwaliteit van de vacaturetekst”, zo zegt zij. “Des te beter de kwaliteit is, des te meer kans op een hogere positie in de zoekresultaten.

Veel vacatureteksten zijn inhoudelijk onder de maat; ze sluiten niet aan op de belangstelling en het taalgebruik van de doelgroep. Het merendeel vermeldt geen concreet salaris. Dit zijn gemiste kansen, zeker nu geschikte kandidaten schaars zijn.

Met een uitstekende vacaturetekst kun je organisch toch hoog scoren in Google en jezelf op die manier vindbaar maken. Mensen klikken – vaak onbewust – liever op organische zoekresultaten, dan gesponsorde. Blijkbaar wekken die meer vertrouwen.”

Met goed afgestemde vacaturetekst krijg je betere matches
“Vanuit Voor Tekst schrijven we voor uiteenlopende organisaties onder andere vacatureteksten. Het is onze ervaring dat een goede tekst zorgt voor duidelijkheid bij de doelgroep en minder vragen over de inhoud van de job. De sollicitanten sluiten kwalitatief beter aan en dat leidt tot betere matches,” aldus Nicol Tadema.

“Met een goede tekst maak je het verschil. Google weet dat ook. Wie de doelgroep tevreden stelt, stelt de gebruikers tevreden. Zo werkt het in de wereld van werkzoekenden en dus ook bij Google for Jobs.”

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.