FNV: Bestuurders uitzendbureau Flexcargo persoonlijk aansprakelijk gesteld onderbetaling

0
877

FNV Flex & Naleving meldt een nieuwe ontwikkeling in de strijd tegen structurele onderbetaling van uitzendkrachten.

In de zaak van 16 uitzendkrachten tegen Flexcargo heeft de curator van de failliet verklaarde onderneming de driekoppige directie hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor het volledige faillissementstekort. Het gaat onder meer om zo’n € 435.000 aan achterstallig loon voor 16 uitzendkrachten.

Unieke uitspraak
FNV-bestuurder Lisa Blaas: “Een unieke uitspraak die met de huidige jurisprudentie zeker standhoudt.” Zij doelt op de uitspraak in mei 2018 van het kantongerecht Haarlem: de plaats waar iemand werkt, is leidend voor de geldende arbeidsvoorwaarden. “Er moet gelijk loon voor gelijk werk worden betaald. Ook voor uitzendkrachten die doorgeleend worden binnen een keten van bedrijven. Na het faillissement van Flexcargo in november 2018 dreigde de groep uitzendkrachten met lege handen te komen staan”, vertelt Blaas. De curator oordeelt nu dat de bestuurders persoonlijk verantwoordelijk zijn voor het betalen van de loonclaims, die variëren van €6000 tot €50.000. “Met deze uitspraak is de kans zeer groot dat de 16 uitzendkrachten alsnog hun achterstallige loon krijgen”, aldus Blaas.

Doorleenconstructies
Volgens de vakbond leende het voormalige Flexcargo personeel door via verschillende BV’s aan Menzies World Cargo en DHL, vrachtafhandelaars op Schiphol. “De uitzendkrachten werden via de BV’s heen en weer geschoven, zodat ze steeds als beginnende uitzendkracht werden geadministreerd. Ze kregen het minimumloon, nauwelijks pensioen en ondanks 24/7 roosters geen onregelmatigheidstoeslagen”, zegt Blaas. “Hun collega’s van DHL deden exact hetzelfde werk maar kregen 30 tot 40 procent meer betaald conform de cao. We hopen dat deze zaak andere malafide uitzendbureaus zal bewegen om de cao na te leven. In dit geval zijn ze er niet mee weggekomen door een BV te laten klappen”, aldus Blaas.

Concurrentie op loonkosten
FNV voert al jaren campagne tegen een ongelijk speelveld. “Door de wijze van het aanbesteden van werk via tenders, wordt er door bedrijven bij het binnenhalen van de opdrachten geconcurreerd op loonkosten”, stelt Blaas. “Vooral arbeidsmigranten zijn hiervan de dupe.”

Bron: FNV Flex, 18 november 2019

Cao voor uitzendkrachten
In de nieuwe cao voor uitzendkrachten is per 1 september 2019 de rechtspositie van uitzendkrachten verbeterd. Bij doorleen van de ene BV naar de andere BV binnen hetzelfde concern, behouden zij hun opgebouwde rechtspositie; de fasetelling telt door, ze mogen dan niet als beginnende uitzendkracht worden geadministreerd. Dit geldt ook in situaties van opvolgend werkgeverschap. Lees meer

Zie ook
Failliet: Flexcargo Services te Beverwijk
FNV tegen Flexcargo: 150 uitzendkrachten Schiphol krijgen nabetaling
Onderhandelingsresultaat CAO Menzies World Cargo 2018-2019