FairWork: ‘Poolse vrouwen vaak geïntimideerd op werk’

0
156

Sandra Claassen, directeur Stichting FairWork, heeft onderzoek gedaan naar intimidatie van Poolse vrouwen in werksituaties in Nederland.

Poolse vrouwen blijken vaak te worden geconfronteerd met seksuele intimidatie en scheldpartijen, zegt Claassen in gesprek met het AD.

“Het rijk heeft de campagne tegen ‘pesten op de werkvloer’, waar ook seksuele intimidatie onder valt, maar wel alleen in het Nederlands. Zorg ervoor dat die campagne in andere talen ook bij vrouwelijke arbeidsmigranten terechtkomt. En benoem het onderwerp expliciet in de voorlichtingsbijeenkomsten die hier en in het thuisland worden georganiseerd. Dat vrouwen precies weten wat hun rechten zijn. Bedrijven zelf moeten ook in actie komen: soms deugt er heel weinig van de klachtenprocedures. Dan moeten de vrouwen maar gaan klagen bij de directeur en is de drempel veel te hoog. Het zou bovendien goed zijn als vrouwen niet meer voor alles afhankelijk zijn van één uitzendbureau. Gelukkig zijn er nu gemeenten die zelf woningen regelen. Dan weten vrouwen dat ze nooit zomaar op straat kunnen worden gezet,” zegt Sandra Claassen.

Waarschijnlijk geldt hetzelfde voor vrouwen uit andere Oost-Europese landen, die in Nederland komen werken.

Bron: AD, 17 oktober 2016