"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Uitzender Reyhan Meat Services reageert op negatieve publiciteit

‘Incidenten’, zo noemt Reyhan Meat Services de ongevallen die de uitzender veel negatieve aandacht in de media opleverde. In een interview in de NRC probeert het bureau zijn imago op te poetsen.

Reyhan Meat Services (RMS), een groot uitzendbureau in de Nederlandse vleessector, kwam vanaf 2020 herhaaldelijk negatief in het nieuws. Zo vertelden arbeidsmigranten dat de beloofde salarissen tegenvielen. De woonruimten waren vervallen, overuren werden niet uitbetaald. Daarnaast werd een manager van RMS veroordeeld omdat hij een arbeidsmigrant had mishandeld.

Ook deed begin 2022 de Arbeidsinspectie een inval op het kantoor van RMS. Daarbij werden twee mensen opgepakt. Volgens het Openbaar Ministerie heeft het uitzendbureau 2 miljoen euro aan loon voor arbeidsmigranten achterovergedrukt.

Onder een vergrootglas

Door de negatieve aandacht, ligt het bedrijf onder een vergrootglas, zo stelt het in het interview met NRC. Daardoor krijgen zij geen vergunningen, waardoor zij de woon- en leefomstandigheden voor hun werknemers moeilijk kunnen verbeteren. Volgens het bedrijf zijn andere uitzendbureaus degenen die arbeidsmigranten als vuil behandelen.

Het is echter niet de eerste keer dat Reyhan Meat Services publiekelijk het boetekleed aantrekt. Zo bood Tolunay Reyhan, zoon van opvolger van oprichter Askin Reyhan, in 2019 al eens zijn excuses aan voor de overlast die het bedrijf had veroorzaakt door 22 arbeidsmigranten in één huis te plaatsen in ‘s-Heerenberg. Daarover zei hij: “Wij willen dit ook niet. Wij zorgen goed voor onze mensen.”

En recentelijk bood het bedrijf op eigen initiatief aan om een interview te geven aan de Achterhoekse streekomroep Regio8. Hierin spraken zij uit om hun verleden achter zich te willen laten: “We zijn als kip zonder kop begonnen.”

Hypocriet

De klachten van arbeidsmigranten over de kwaliteit van de huisvesting noemen zij “hypocriet”. Zo willen zij nieuwbouw realiseren voor de arbeidsmigranten, maar krijgen zij niet de benodigde vergunningen.De uitzender wil naar eigen zeggen camping De Zwaluw in Venray opkopen en voor 2,5 miljoen euro opknappen, maar de gemeente wil niet meewerken.

Ingenomen paspoorten

Medewerkers vertelden aan NRC dat hun in hun thuisland betere arbeidsvoorwaarden waren beloofd dan zij feitelijk kregen. De chauffeurs, en tevens recruiters, die hen naar Nederland reden, namen vaak hun paspoorten in. Dit wordt bevestigd door politieregistraties in Limburg en ook de eerder genoemde wethouder herkent dit beeld.

Hierover zegt het bedrijf dat het incidenten betreft. Hun verantwoordelijkheid begint volgens hen wanneer de arbeidsmigranten in Nederland zijn. De selectie van arbeidsmigranten begint pas wanneer de chauffeur een berichtje stuurt naar RMS.

Op de vraag of de arbeidsmigranten een verkeerd beeld wordt voorgehouden en of zij onjuiste verwachtingen wekken, antwoordt het bedrijf: “Wij zijn een uitzendbureau. Dat is onze business.”

Betrouwbaarheid medewerkers

In het interview stelt het bedrijf dat de betrouwbaarheid van de medewerkers zelf niet genoeg aandacht krijgt. Veel messen en andere gebruiksvoorwerpen die worden gebruikt in de vleesindustrie worden gestolen en op internet te koop aangeboden. Ook heeft een groep Bulgaarse arbeidsmigranten vorig jaar een complete woning van RMS gestript: “Ze hadden alles meegenomen. Zelfs de keuken en de open haard hadden ze eruit gesloopt.”

Desondanks benadrukt het bedrijf dat het ook hier incidenten betreft en dat het merendeel van de medewerkers goed hun werk doen. Over de zaak van de manager die een arbeidsmigrant heeft mishandeld, zegt het bedrijf dat de arbeidsmigrant eerst zelf een vrouwelijke medewerkster grensoverschrijdend zou hebben bejegend, waarop zij aangifte deed. De manager in kwestie is tevens de zoon van eigenaar Askin Reyhan en is op staande voet ontslagen na het incident.

Het hele interview is hier te lezen.

 

De Wet toelating terbeschikkingstelling arbeidskrachten (WTTA) moet malafide uitzenders weren van de markt. Het blijkt echter dat de flexbranche zelf denkt dat het nieuwe toelatingsstelsel zijn doel voorbij schiet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *