Carrièreswitch naar financiële sector voor langdurig werkzoekenden

0
224

Twee jaar geleden boden UWV, De Kunners en Welten gezamenlijk een kans aan langdurig werkzoekenden om te werken in de financiële sector. Werkzoekenden die om allerlei redenen geen werk konden vinden en bereid zijn om te investeren in zichzelf.

Via selectie en een interne opleiding bij Dukers & Baelemans zijn dertig werkzoekenden opgeleid tot CDD-analist. Dit krijgt nu een structureel vervolg in een partnership tussen de drie partijen van een jaar met beschreven plichten en intenties om arbeidsparticipatie te bevorderen.

Baangarantie
De kern van het initiatief zit in de bundeling van krachten en het geloof in mensen die zich op allerlei vlakken willen ontwikkelen. UWV zag de kans om mensen aan een baan te helpen en bood haar expertise aan. De Kunners zagen de mismatch tussen vraag en aanbod voor werkzoekenden en geloofden in het vormgeven van nieuwe carrièrepaden inclusief omscholing als antwoord op deze mismatch. En Welten helpt financiële professionals zich te ontwikkelen en heeft deze groep opgeleid en een baangarantie gegeven.

Belang voor UWV
“Een van de oplossingen voor de krapte op de arbeidsmarkt is dat mensen zich voldoende blijven ontwikkelen qua kennis, vaardigheden en ervaring. Door de brug te slaan tussen ontwikkelen en de arbeidsmarkt kunnen mensen weer productief zijn en duurzaam inzetbaar blijven”, zegt Tof Thissen, algemeen directeur van de divisie WERKbedrijf van UWV. “Dat betekent samenwerken tussen partijen die mensen perspectief kunnen bieden op de arbeidsmarkt. Daar is dit initiatief een goed voorbeeld van.”

Structureel vervolg
Chris Baelemans, CEO van (financieel) opleidings- en detacheringsbedrijf Welten vult aan: “Een prachtige samenwerking die inmiddels heeft geresulteerd in de plaatsing van meer dan 100 mensen, veelal bij banken. Mooi dat het een structureel vervolg krijgt.”

Selectie op energie en motivatie
Maandelijks krijgen tientallen werkzoekenden door deze samenwerking de kans om zichzelf te ontwikkelen en weer betekenisvol te zijn voor de maatschappij. Switchen van carrière moet ook veel makkelijker worden. “Daarom selecteren we op energie en motivatie en niet op een cv”, geeft Giuseppe Canu van De Kunners aan. Werkzoekenden worden nu in staat gesteld om hun competenties te laten zien in de financiële sector, iets wat zij kortgeleden nog niet voor mogelijk hielden.

Bron: Welten, 24 november 2021