FNV: looneis 2,5% en meer vaste banen in 2017

0
383

De FNV zet in cao-seizoen 2017 in op een looneis van 2,5%, meer vaste banen, verminderen van werkdruk en herverdelen van werk door een Generatiepact.

Daarnaast is een inkomensverbetering voor alle werkenden nodig. Dat heeft het Ledenparlement van de FNV maandag besloten.

Coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid FNV Mariëtte Patijn zegt: “Steeds meer werkenden worden de dupe van werkgevers die het verminderen van loonkosten tot hoofddoel hebben verheven. Ze zien mensen als koopwaar waarop je onbeperkt kan afdingen. Werkgevers die het wél fatsoenlijk doen voelen zich gedwongen mee te doen. Die race naar beneden moet stoppen. Dat hebben we bij KLM afgesproken en daar zullen onze leden op veel meer plekken voor strijden.”

Looneis 2,5%
De FNV vindt dat de koopkracht omhoog moet en stelt een algemene looneis van 2,5 procent. In sectoren waar dat kan is een hogere looneis mogelijk. Mariëtte Patijn: ‘Werkenden moeten weer een eerlijk deel krijgen van wat er verdiend wordt in Nederland. We hebben een heldere looneis voor mensen in vaste dienst. Een echte, vaste baan krijgen levert voor mensen nog een veel grotere inkomensverbetering op. En de tarieven van zelfstandigen willen we flink omhoog hebben want die zijn in 7 jaar met gemiddeld 25 procent gedaald. Samen met onze leden gaan we de strijd aan voor een goede inkomensverbetering voor alle werkenden.’

Bron: FNV, 19 september 2016