CNV: Soepeler ontslagrecht heeft geen draagvlak

0
71

Vakbond CNV heeft door Maurice de Hond onderzoek laten doen naar het draagvlak van soepeler ontslagrecht.

Aanleiding is de nieuwe wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), waarin de ontslagregels worden versoepeld.

Uit de peiling blijkt dat 91% van de Nederlandse werknemers zekerheid wil over zijn of haar baan. Onder D66-stemmers is dit zelfs 77%. 86% prefereert een vast contract boven een tijdelijk contract. Ook zou 69% van de zzp’ers liever een vast contract willen.

Liever strenge ontslagregels
67% van de ondervraagden vindt het goed als er strenge regels voor werkgevers zijn om mensen te ontslaan. 55% vindt niet dat werkgevers hun medewerkers makkelijker mogen ontslaan. Slechts 1 op de 4 vindt ontslagbescherming niet meer van deze tijd, 67% vindt van wel, volgens dit onderzoek.

Versoepeling van ontslagregels leidt tot onzekerheid bij 1 op de 3 werknemers. Eenzelfde percentage werkt, bij een tijdelijk contract, zelfs door als hij of zij ziek is. 23% is bang om zijn of haar baan kwijt te raken als het ontslaan van medewerkers makkelijker wordt.

Meer vast werk door WAB?
De nieuwe regels zouden moeten leiden tot meer vaste banen. De ondervraagden zijn hierover verdeeld. 45% denkt dat een soepeler ontslag niet leidt tot meer vaste banen, 41% denkt van wel.

Pensioenopbouw
1 op de 5 Nederlanders heeft meer dan één baan nodig om rond te komen. Een meerderheid van 57% maakt zich zorgen over de pensioenopbouw.

WAB maakt ontslag te makkelijk
Een aantal zaken zijn voor het CNV onacceptabel in de nieuwe wet: een jaar langer wachten op een vast contract, een proeftijd van vijf maanden bij een vast contract én het toevoegen van de cumulatiegrond. Dit laatste betekent dat een paar relatief kleine, subjectieve redenen al genoeg reden zijn voor ontslag.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd onder 1124 werkenden. De ondervraagden zijn representatief op basis van leeftijd, geslacht, opleiding, inkomen, regio. De uitkomsten zijn uitgesplitst naar politieke voorkeur en naar de contractvorm (vast, tijdelijk, zzp).

Bron: CNV, persbericht 17 januari 2019