SLUIT MENU

WerkTalent verkoopt bedrijf aan eigen medewerkers

Uitzendbureau WerkTalent laat medewerkers aandelen kopen. Op den duur komt het bedrijf helemaal in handen van het eigen personeel.

Met de ondertekening van de eerste certificaten van aandelen is het startsein gegeven voor een regeling waarbij medewerkers in WerkTalent kunnen participeren. De bedoeling is dat in de komende tien tot twintig jaar het hele bedrijf in handen komt van de werknemers. WerkTalent is een uitzendbureau, met 24 vestigingen en 150 interne medewerkers.

Twee weken geleden zijn de eerste aandelen overgedragen. Vooralsnog alleen aan de vestigingsleiders, vertelt eigenaar Aad van der Zalm. Van de 25 vestigingsleiders hebben er 20 van het aanbod gebruikgemaakt. Vanaf volgend jaar mogen alle medewerkers participeren.

Volgens Van der Zalm past het mede-eigenaarschap bij modern, goed werkgeverschap, omdat je er medewerkers mee motiveert en bindt. “Het concept sluit bovendien aan op ons bedrijfsmodel. Bij WerkTalent kun je als werknemer business partner worden. Dan werk je tegen een vast salaris en ontvang je een kwart van de winst van de vestiging, zonder financieel risico. Niet te verwarren met franchise, waarbij de franchisenemer geld moet inleggen en het risico loopt om failliet te gaan.”

Door het bedrijf aan de medewerkers te verkopen, kan Van der Zalm (61) straks met een gerust hart met pensioen gaan. “Het is een mooi bedrijf. Als ik het aan een derde partij of private equity zou verkopen, vrees ik dat deze de stekker uit ons unieke bedrijfsmodel zou trekken.”

Aandelenplan opzetten

Medewerkers kunnen vanaf € 2000 instappen. Het maximumbedrag is gesteld op € 150.000. Alleen werknemers mogen gebruikmaken van de regeling; wie vertrekt bij het bedrijf moet zijn aandelen verkopen.

Volgens Van der Zalm is het opzetten van een aandelenplan veel werk. “Er zit drie jaar tussen de eerste losse gedachten tot het verstrekken van de eerste certificaten. Voor de regeling is afstemming met de Belastingdienst nodig, om te voorkomen dat sprake is van verkapt loon. De onderneming moet door experts gewaardeerd worden, om te bepalen tegen welke prijs werknemers aandelen kunnen kopen. Zo’n waardering is een complexe aangelegenheid.”

Een belangrijk aandachtspunt bij de inrichting is de bestuurbaarheid, vervolgt hij. “Het is niet de bedoeling dat er straks 150 medewerkers op de directiestoel gaan zitten en dat we elkaar de tent uitvechten in de aandeelhoudersvergadering. Om die reden hebben we gekozen voor certificaten zonder stemrecht.”

Aandelenparticipatie is wat anders dan winstdelingsregeling. Bij een winstdelingsregeling wordt een bepaald percentage van de jaarwinst vrijgemaakt om onder werknemers te verdelen. Een winstdelingsregeling is makkelijker op te zetten dan een aandelenregeling; nadeel is dat winstdelingen gezien worden als extra loon en er maximaal belasting over wordt geheven. Bovendien kan een winstdeling na verloop van tijd gaan gelden als een normale arbeidsvoorwaarde, die je niet zomaar weer kunt terugdraaien.

Nederland loopt achter

Terwijl medewerkersparticipatie in veel landen gebruikelijk is, loopt Nederland achter bij deze ontwikkeling. Bij minder dan 10% van de Nederlandse bedrijven delen medewerkers momenteel mee in de winst, blijkt uit een economische analyse van CNV.  Nederland presteert hierin ruim onder het Europees gemiddelde. In Frankrijk kent ruim 80% van de bedrijven een winstdelingsregeling. Duitsland verhoogde het belastingvrije bedrag voor aandelen van 360 naar 1440 euro per jaar.

Aandelen aan álle medewerkers overdragen, zoals uitzendbureau WerkTalent doet, is bijzonder. Aandelenregelingen zie je volgens CNV vooral bij grote, vaak beursgenoteerde, bedrijven (zoals KLM, Albert Heijn), kennisintensieve bedrijven met relatief hoog opgeleide werknemers (zoals Witteveen+Bos, ASML) en start-ups. Het zijn vaak directies en hoger management die aandelen of opties verkrijgen.

De vakbond wil bedrijfsaandelen voor alle werknemers beschikbaar maken en riep de overheid vorig jaar op dit fiscaal aantrekkelijker te maken. “Bedrijfsaandelen zijn voor werknemers een aantrekkelijke vorm van extra beloning. Je profiteert namelijk direct mee van de hoge winst die bedrijven momenteel maken. Noodzakelijk in tijden van hoge inflatie en snel stijgende consumentenprijzen”, zei voorzitter Piet Fortuin. “Voor werkgevers is delen in de winst een quick win om mensen te behouden, zeker als dit fiscaal aantrekkelijk wordt.”

Lees ook:

Werkgevers investeren meer in personeelsbehoud tegen personeelskrapte

Eén reactie op dit bericht

  1. Fantastisch dat steeds meer bedrijven hun medewerkers laten participeren. In het artikel wordt vermeld dat het proces van idee tot implementatie vaak lang kan duren. Om dit te versnellen, hebben wij een gratis online tool ontwikkeld waarmee mensen kunnen ontdekken welke vorm van medewerkersparticipatie het beste bij hen past: https://rounde.nl/survey.

    Daarnaast hebben we meer online innovaties doorgevoerd om tijd en kosten te beperken. Op deze manier hopen we het voor bedrijven toegankelijker te maken om werknemers te laten participeren.