"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Adecco boekt als enige van de top-3 uitzenders omzetgroei in 2023

Adecco Group komt als laatste van de top-3 uitzenders met de kwartaal- en jaarcijfers over 2023. En die zijn aanmerkelijk positiever dan de concurrenten Randstad en Manpower Group. Ook Adecco Nederland presteert relatief goed.

Dat blijkt uit de cijfers die The Adecco Group vandaag heeft bekendgemaakt.

Adecco mondiaal

Adecco heeft in 2023 wereldwijd een omzet behaald van bijna € 24 miljard, een organische omzetgroei van +3% ten opzichte van het jaar daarvoor.
Daarmee presteert Adecco aanzienlijk beter dan de andere twee grote uitzenders. Ter vergelijking: Randstad boekte in 2023 een omzetkrimp van -6% en ManpowerGroup -4%.

De mondiale omzet van Adecco kwam in het vierde kwartaal van 2023 uit op € 6,1 miljard. Dat komt neer op een (organische) groei (dus: exclusief wisselkoersvariaties en overnames, en gecorrigeerd voor werkbare dagen) van +1% ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor.
Dat betekent dat de mondiale nummer 2 ook dit kwartaal weer duidelijk beter heeft gepresteerd dan marktleider Randstad (Q4 2023: -9%) en nummer 3 ManpowerGroup (Q4 2023: -5%).

Op totaal mondiaal niveau ging de brutomarge van Adecco in het laatste kwartaal omlaag naar 20,2% (van 21% een jaar eerder) en de winstmarge (EBITA) steeg naar 4,3% (van 3,7% een jaar eerder). Een mooie ontwikkeling, maar toch niet echt indrukwekkend in een wereld vol krappe arbeidsmarkten waar extra moeite moet worden gedaan om flexkrachten te vinden.

Gesplitst naar formules liet Adecco (uitzenden, et cetera) een mondiale omzetgroei zien van +3%, Akkodis (professionals t.b.v. de tech transformatie) kende een omzetkrimp in het vierde kwartaal van 2023 -5% en LHH (dienstverlening t.b.v. de workforce transformatie) kromp in het laatste kwartaal met -2%. Die laatste krimp is opvallend in deze tijd waarin omscholing zo belangrijk is.

Adecco Nederland

Adecco Group Benelux kende in het vierde kwartaal van 2023 een omzetgroei van +2% (in Q3 nog 0%, Q2 nog -1%, in Q1 nog -2%). Een positieve omzetontwikkeling dus in de loop van 2023. Adecco Group rapporteert niet apart over Nederland, maar die ontwikkeling zal niet veel afwijken van de Benelux-cijfers.

Adecco heeft het op basis van de Benelux-cijfers het hele jaar gerekend ook beter gedaan dan de concurrentie gemiddeld, zo blijkt uit de ABU Marktmonitor.

Vooruitzichten 2024

Adecco Group ziet de volumes aan het begin van 2024 iets dalen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023. Denis Machuel, CEO van Adecco Group zegt in een toelichting op de cijfers dat het bedrijf een sterk einde van 2023 kende in een uitdagende markt. Volgens hem heeft Adecco voor het zesde kwartaal op rij marktaandeel gewonnen. De uitzender verwacht dit jaar nog meer ‘marktaandeel af te snoepen van de concurrentie in een macro-economisch uitdagende omgeving’.

Lees ook: Adecco Group Nederland benoemt Rien van Ekris tot nieuwe HR Directeur

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.